keskiviikko 21. elokuuta 2013

Syksy tulee. Miten selvitä flunssakaudesta kunnialla?

Hei!
 
Nyt on syksy kohta tulossa. Kiva päästä taas arkeen lomien jälkeen. Syksyn haasteet ovat meillä kaikilla edessämme ja intoa kaikilla varmasti riittää niiden puolesta töitä täysillä tekemiseen.

Syksy tuo kuitenkin aina mukanaan myös ne flunssaisina pärskivät ihmiset. Nyt elokuussakin on poikkeuksellisesti ollut flunssaa jo liikkeellä. Tiedän sen todella hyvin jo omasta kokemuksestani, mutta olen myös kuullut, että monet muutkin ovat olleet nyt kipeänä. Treenasin tänään jo kevyesti salilla ensimmäistä kertaa kahteen viikkoon. Olen ollut siis nämä kaksi viimeistä viikkoa flunssan kourissa. Toipilas olen edelleen, mutta fyysinen kunto ja järki ovat minulle jo vähän palaamassa.

Jotkut lukijani kerkesivät ehkä jo lukemaan niitä tämän kyseisen flunssani aikana kirjoittamiani, myöhemmin poistamiani blogitekstejä. Omasta mielestäni kirjoitin kyllä silloinkin ihan järkevää tarinaa, ei siinä mitään. Ne tekstit osoittautuivat kuitenkin myöhemmin oloni helpottaessa täysin painokelvottomaksi tarinaksi. Pahoittelut vielä niistä.

Flunssat ovat minulla yleensä aina pitkäaikaisia ja siksi erityisen ikäviä. Niiden aikana ei minun koskaan kannattaisi edes yrittääkään tehdä yhtään mitään. Vähän voi ehkä aikansa kuluksi kevyesti välillä vähän jumpata ja tehdä jotain vähemmän älyä vaativaa hommaa. Ei mitään muuta. Kunnonkin osalta takapakki on minulla aina usean kuukauden mittainen. Flunssa vie minulta aina kokonaan pois sekä fyysisen että henkisen teräni pitkäksi aikaa. Juuri siksi inhoan flunssia aina koko sydämeni pohjasta. No, niinhän se on aina kaikessa elämässä, että ikävät asiat kannattaa aina kääntää omaksi voitokseen tai ainakin yrittää tulla niiden kanssa toimeen. Flunssia on vaikea kääntää koskaan omaksi voitokseen, mutta niiden kanssa voi ehkä jotenkin joskus oppia tulemaan toimeen. 

Minulla on mahdollisuus elää aika vapaata elämää verrattuna moneen palkkatyöntekijään. Heidän etunsa on säännöllinen palkkapussi ja minun etuni on vapaus. Työkykyvalmentajana ihmisten työkyky on aina lähellä sydäntäni. Olen monesti flunssaisena ajatellut, että miten olisin flunssasta selvinnyt kunnialla, jos olisin normaalissa palkkatyössä. Ajatus tuntuu aina yhtä rankalta, koska työpaikalta ei voi koskaan olla pois kahta viikkoa flunssan takia. Monet uraihmisethän ovat terveytensä kustannuksella töissä flunssansa aikanakin. En usko, että heidän työntekonsa on silloin kovin tuotteliasta tai että he ovat silloin kovinkaan innovatiivisia tai sosiaalisia. Taitaa heidänkin tekstinsä olla silloin aika lailla painokelvotonta materiaalia. Flunssat ovat siis iso ongelma ihmisten työkyvylle. Nyt on näköjään flunssaa liikkeellä jo elokuussakin, mutta yleensähän syksyn ensimmäinen flunssa tulee syyskuussa. Sitä seuraava flunssa-aalto on yleensä joulukuussa. Sitten helmikuussa on vuorostaan liikenteessä muita flunssia rankempioireinen virusflunssa. Ja kesäkuussa on usein liikkeellä vähäoireinen kesäflunssa. Ainakin yksi mahatautiepidemia mahtuu myös jokaiseen vuoteen. Nämä kuukaudet vaihtelevat jonkin verran vuodesta toiseen, mutta pääsääntöisesti sykli on tämä.

Kaikki ihmiset eivät sairasta kaikkia näitä viittä tautia joka vuosi. Eri syistä johtuen. Yleensä sanotaan, että flunssa iskee silloin, kun on kova stressi ja vastustuskyky on sen takia alentunut. Sanotaan myös, että flunssat iskevät helpommin ihmiseen, joka on fyysisesti huonossa kunnossa. Itse olen sitä mieltä, että flunssa iskee kaikkiin ihmisiin yhtä helposti aina, jos on iskeäkseen. Urheilijat ovat fyysisesti hyvässä kunnossa ja heillä on yleensä myös muita ihmisiä vähemmän stressiä elämässään. Liikuntahan on parasta stressilääkettä muutenkin. Silti urheilijat saavat flunssia jopa helpommin kuin muut ihmiset. Osittain tämä johtuu siitä, että heidän kroppansa on kovan treenaamisen takia rasittunut ja siksi myös vastustuskyky on ajoittain normaalia alempi. Pitäisi kaikkien urheilijoiden noudattaa uimari Hanna-Maria Seppälän esimerkkiä ja mennä joka vuosi Australiaan flunssakauden ajaksi treenaamaan. Olen tässä itsekin leikkisästi kysellyt, että haluaisiko joku sponsoroida minutkin sinne flunssakaudeksi. Olen myös huumorilla sanonut, että jahtaisin siellä vaikka kenguruita tai tekisin matkani eteen mitä vaan. Flunssat ovat todella ikäviä tauteja, joten siksi niihin liittyvistä asioista mielellään puhuu aina pilke silmäkulmassa muutenkin. 
 
Itse otin viime syksynä flunssarokotteen, mutta silti sairastin kaikki mahdolliset flunssat. Eli flunssarokotteella voi ainakin minun puolestani heittää niin sanotusti vesilintua. Flunssarokotteen yhteydessä puhuttiin niistä narkolepsia-jutuista paljon muutenkin ja myös siksi niiden suosio on kansan parissa vähentynyt. Eli, jos kerran flunssa iskee joka tapauksessa, niin onko olemassa jotain toimivaa keinoa sen paranemisen nopeuttamiseksi? Tässä kohden toivoisin, että kommentteihin pistäisitte paljon omia itse käyttämiänne flunssareseptejä meille muillekin kokeiltavaksi. Kaikkihan me kokeilemme mitä vaan reseptiä flunssien kohdalla, eikö niin? 
 
Heti ensimmäiseksi tulee mieleen yksi vinkki, jonka eräs taksikuski kertoi minulle aikanaan. Hän sanoi, että aina silloin, kun olo alkaa hänellä tuntua flunssaiselta, niin hän heti hankkii itselleen 0.7 litran ison viinapullon ja ison purkin hunajaa. Sitten hän niin sanotusti heittää ne huiviin nopealla tahdilla. Hänen mukaansa flunssa paranee tällä tavalla kokonaan seuraavaksi päiväksi. Krapulasta hän ei puhunut yhtään mitään. Ehkä sitä ei sitten tämän keinon seurauksena hänelle tulekaan. Itse en ole kokeillut hunajaa, mutta alkoholia olen joskus kokeillut flunssalääkkeeksi. Siis sillä idealla, että jos on huono olo jo muutenkin, niin krapula ei haittaa. Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että olo tulee tällä tavalla vain vieläkin huonommaksi. Eli se siitä ideasta. 
 
Sitten ovat tarjolla nämä perinteiset keinot eli kuuma mehu, c-vitamiini ja sipulimaito. Omasta puolestani sanoisin, että nämä menetelmät eivät auta yhtään mitään. Nesteen juominen on totta kai hyvä juttu ja se puhdistaa kroppaa, mutta sekään ei vaikuta paljon flunssan paranemiseen. Särkylääkkeet helpottavat pääkipua, mutta vain tilapäisesti. Särkylääkkeitä kannattaa ottaa vain kovaan kipuun muutenkin ja niiden liiallista syömistä välttää. Itse olen viime aikoina ajatellut, että ehkä runsas valkosipulin syöminen tai saunominen voisivat ehkä auttaa. En ole niitä keinoja vielä ehtinyt kuitenkaan itse kokeilla. Onko teillä itsellänne näistä menetelmistä jotain kokemuksia? Runsas valkosipulin syönti ainakin ”raikastaa” ja avaa hengitysteitä. Valkosipuli ilmeisesti tappaa myös bakteereita. Mietin, että saunassa voisi ehkä saada flunssan hikoiltua pois. Niinhän ne intiaanitkin tekivät kaikkien sairauksiensa kohdalla hikiteltassaan pitkään istumalla. Varmasti ainakaan lääkärit eivät tätä menetelmää kenellekään suosittele. Ei ainakaan sydänvaivaisille. Eli en ota mitään vastuuta tämän menetelmän osalta. Kokeilkaa siis flunssaisena saunomista omalla vastuullanne. Valkosipulin syömisistä tuskin on haittaa kenellekään, paitsi niille, jotka joutuvat ”potilaan” hengitystä haistelemaan. 
 
Työkykyvalmentajana näen siis tämän flunssa-asian isona ongelmana työntekijöiden ja kaikkien muidenkin ihmisten työkyvyn ja hyvinvoinnin kannalta. Työnantajat menettävät paljon tuottavaa työtulosta työntekijöidensä flunssien takia. Kuten oli aiemmin puhe, niin flunssaisena työteosta ei tule yhtään mitään. Ihminen ei ole silloin oma itsensä eikä tuota silloin työpaikallaan juuri mitään muuta kuin harmia työkavereilleen. Tämä on ikävä tosiasia. Vaikka on kuinka vahva ihminen hyvänsä, niin kaikille flunssan vaikutuksille ei kukaan mahda mitään. Myös kansantaloudellisesti suomalaisten flunssat ovat iso rasite. En tiedä sanoa varmasti sitä, miten paljon flunssia on muualla maailmassa, mutta ilmeisesti Suomen ilmasto on niille otollinen. Olin kyllä aikanaan vuoden Ranskassa vaihto-oppilaana, enkä muista sairastaneeni siellä yhtä ainutta flunssaa. Olisin kovasti kiitollinen, jos pistäisitte kommenttipalstalle myös omia flunssakokemuksianne. Varsinkin palkkatyöläisten flunssakokemukset minua erityisesti kiinnostavat. 
 
Täytyy myöntää, että kirjoitan tästä aiheesta suurelta osin itsekkäistäkin syistä. Siis herättääkseni aiheesta keskustelua ja saadakseni itse apuja flunssaongelmaani. Eli, jos joku keksii jonkun todella hyvän flunssaidean ja jos se toimii minulla seuraavan flunssani aikana, niin toimitan kyseisen idean keksineelle ihmiselle 0.7 litran Leijona Viina - pullon ja Pirkka suomalainen hunaja 450 gramman purkin henkilökohtaiseksi kiitoksekseni hänen avustaan tässä asiassa. Eli pistäkää ehdotuksia kommenttipalstalle tulemaan!
 
T: Sami Korpiola

14 kommenttia:

  1. Vinkkejä, että flunssia ei edes tule. Ensinnäkin tosiaan ne rokotukset voi tunkea sanonko minne... Täällä on kohta niin mahtavat super influenssavirukset, että niihin ei auta mikään, kun ihmiset rokottovat itseään influenssia varten. Sami tuossa sanoi väärin, ottaneensa flunssarokotteen, ne on siis influenssarokotteita. Niissä saattaakin usein käydä niin, että kun sellaisen ottaa, niin saakin kaupanpäälliseksi flunssan, mutta VOI välttyä influenssalta. Viime vuonna rokote tehosikin huonosti, siitä oli ihan uutisissa. Mutta tosiaan siihen, että flunssia ei edes tulisi. On tärkeää huolehtia vitamiinien riittävästä saannista, eli tärkeimpänä hyvä monivitamiini, D-vitamiinia ainakin 100 mg päivässä (kesä-elokuu voi ottaa 50 mg), C-vitamiinia 1000 mg, magnesiumia ja maitohappobakteereja. Ja kun näyttää sille että flunssa on tulossa, niin vielä extra-annos sinkkiä. Sitten vielä hopeavettä http://www.hopeavesi.fi/hopeavesi (itse en ole saanut sitä vielä tilattua, kun oli juuri loppunut verkkokaupasta, mutta tuolla siis kurlaa jonkun aikaa ja nielaisee lopuksi. Sitten tietenkin stressin välttäminen, riittävästi unta, mielekästä liikuntaa ja ravinteikasta ruokaa.

    VastaaPoista
  2. Hei!

    Kiitos paljon kommentistasi. Aika paljon pitää pillereitä ohjeesi mukaan popsia. Ne maksavatkin aika lailla. Hopeavedestä en ole aiemmin kuullut koskaan mitään. Mistä voin varmuudella käytännössä tietää, että toimiiko vinkkisi vai ei. Eli voisitko hieman tarkentaa sitä, mihin menetelmä perustuu ja miten sen vaikutukset näkee käytännössä. Eli toimiiko se niin, että flunssan oireet ovat sen avulla lievempiä vai niin, että flunssa selkeästi lyhenee. Vai sekä että. Vai estääkö tämä menetelmä flunssan saamisen kokonaan. Ja mistä sen voin varmuudella tietää. Tietysti, jos tiedän flunssaa olevan paljon liikkeellä, enkä siihen itse silloin sairastu, niin siitä voin tietysti päätellä jotain. Rokotteen osalta olen kanssasi aika pitkälti samaa mieltä. Tosin, kun flunssasta on kysymys, niin mitään sen sairastamista mahdollisesti estävää vaihtoehtoa ei oikein uskalla olla käyttämättä. T: Sami Korpiola

    VastaaPoista
  3. Hopeavedestä minäkään en osaa vielä sanoa, kun en ole päässyt kokeilemaan. Ja myöskään noiden vitamiinien vaikutuksesta, koska tuota määrää c:tä ja tärkeämpää d:tä aloin syömään vasta viime syksyn loppupuolella (noita määriä) kun olin käynyt mittauttamassa d-vitamiinitason verestä, ja se oli alhainen. En kyllä sairastanu viime talvenä yhtään flunssaa, vain parin päivän ajan yritti kai joku pöpö iskeä, eli vähän nenä vuoti ja oli pikkaisen vetämätön olo. Ensi talvena näkee tilanteen vielä paremmin, että iskeekö flunssa ollenkaan. Täällä lisää tietoa D-vitamiinista, ja juuri siitä, että miksi flunssat tulee pimeään talviaikaan http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247

    Nuha- ja flunssa-aallot esiintyvät enimmäkseen talvella. Syy näyttäisi olevan hyvin yksinkertainen: auringon vähäisyys talvella. Ihon skvaleeni-niminen rasvahappo muuntuu 7-hydrokolesteroliksi, josta syntyy edelleen kolesterolia. Jos iho saa auringon UVB-säteitä, 7-hydrokolesterolista syntyy D-vitamiinia. Tästä johtuu se, että seerumin kolesteroliarvot ovat talvella suurempia kuin kesällä. Myös sydäninfarktit ovat yleisempiä talvella kuin kesällä. On ilmeistä, että D-vitamiini suojaa sydäntä ja valtimoita, sillä valtimotaudit ovat ilmeisesti infektioperäisiä. Ne eivät siis johdu rasvaisesta ruoasta eivätkä kolesterolista, kuten moni luulee. D-vitamiini vaikuttaa suotuisasti myös aivoissa ja muussa hermostossa. Tarve vain on paljon suurempi kuin viranomaissuositus.

    Ja siellä lukee myös näin
    D-vitamiinin vaikutusta sikainfluenssaa aiheuttavaa H1N1-virusta vastaan on tutkittu jo pidemmän aikaa ja tutkimukset jatkuvat edelleen. Alustavat tulokset osoittavat D-vitamiinin torjuvan sikainfluenssaa. Japanissa todettiin vastikään, että D-vitamiini ehkäisee A-virusinfektioita lapsilla. D-vitamiini ei ehkä ehkäise tartuntaa sinänsä, vaan viruksen aiheuttamia vaurioita elimistössä. D-vitamiinilisä on turvallisempi vaihtoehto kuin sikainfluenssarokotus, jonka epäillään aiheuttavan narkolepsiaa.

    Noilla vitamiineilla on vaan niin monia muitakin vaikutuksia kuin pelkkä flunssan ehkäisy, (esim. tuo tolosen juttu, että mihin kaikkeen D-vitamiini vaikuttaa), että mielestäni se on kuitenkin pieni hinta ja pieni määrä (muutama pilleri, 5 kpl)omasta terveydestä ja mahdollisten vakavienkin sairausten ehkäisyssä. Itse otan kyllä noiden lisäksi vielä paria muutakin, mutta eivät ole niin merkittäviä flunssien ehkäisyssä. Paljon olen vitamiineistä ym. näistä lukenut, eli tietoni perustuu niihin ja omiin kokemuksiin. Mitään varmaahan ei voi mistään sanoa ja tutkimuksiakin on monenlaisia ja aina tulee uutta tietoa, mutta johonkinhan tässä elämässä pitää luottaa. Tosiaan varmasti en voi sanoa, että kun tuon vitamiinisatsin otat, niin ensi talvena et sairastu flunssaan, mutta ei siinä mitään menetä (muutaman kympin rahaa) jos kokeilee. Ja ainakin monia hyviä vaikutuksia niillä saa aikaan, ehkä pidemmällä aikavälillä. Ja voithan kokeilla tuota tänä talvena, ja katsoa miten käy, iskeekö flunssat vai ei. Jos ne iskee samalla tavalla ja ovat yhtä pitkiä kestoltaan, niin lopettaa sit keväällä.

    VastaaPoista
  4. Hei, Sirpa!

    Nukuin menetelmäsi osalta niinsanotusti yön yli. Kun kerran tässä itsekin vielä flunssatoipilas olen, niin ei järkikään vielä toimi 100 prosenttisesti. Menetelmäsi vaatii hieman sulattelua ja taustatutkimusta. Eli lisätietoja tarvitaan. Kommentoin asiaa nyt yleisellä tasolla.

    Sinänsä menetelmäsi vaikuttaa hyvin kiinnostavalta. Noita mainitsemiasi ravintolisiä saa kyllä ilmeisesti aika edullisestikin hankittua. Varsinkin, jos niitä hankkii muualta kuin apteekista. Itse en osta apteekista enää juuri mitään, koska heillä on siellä aina ryöstöhinnat. Heillä on lääkkeidenkin osalta monopoli ja yleensähän apteekkarit ovat olleet aina rikkaita kautta aikain muutenkin. Heidän monopolissaan minua harmittavat myös erityisesti rautavalmisteet. Ne on luokiteltu lääkeaineiksi, joten niitä saa vain apteekista. Apteekki ei tietenkään jätä tätä etua koskaan käyttämättä, joten hinnat ovat rautavalmisteissa aina sen mukaiset. Joskus aikanaan apteekkien huono tietotaito aiheutti minulle lääkkeiden osalta paljon ongelmia, joten vähän meni luottamus apteekkeihin silloin minulta pois muutenkin.

    Tosiaan siitä hopeavedestä ei vielä tiedä mitään, joten en osaa edes vielä sanoa paljonko se maksaa ja mistä sitä saa. Toivotaan, että nimestään huolimatta se ei maksa maltaita. Tuli tässä vain mieleen sellainen esimerkki, että eikö se ollut niin, että joskus 1800-luvulla kultavettä käytettiin alkoholin himoa torjumaan? Siis vettä, jossa oli pieniä kultasiruja. Siihen aikaan tosin unettomuuttakin hoidettiin muistaakseni 70 prosenttisella alkoholilla. Kun sitä tarpeeksi iltaisin juo, niin ei ole ihme, että nukkumatti tulee nopeasti joka ilta.

    Sinänsä en halua laajentaa tätä keskustelua ravintolisiin paljon sen enempää. Niiden osalta kirjoitan vaikka sitten joskus kokonaan erillisen tekstin. Aiheesta riittää keskustelua loputtomiin, koska tutkimustieto on aina suurelta osin kaupallista ja se muuttuu koko ajan. Yleisesti ottaen ravintolisien markkinointi on suoraan sanoen aika härskiä. Valmisteiden myyjät vetovat ihmisten terveyteen ja sitten vetävät heitä täysin nenästä. Jatkuvasti ja vieläpä monesti täysin keinotekoisestikin keksitään ravintolisille uusia hyviä terveysvaikutuksia. Sitä paitsi monesti on vieläpä niin, että tarvitsemansa ravintoaineen ihminen saa tavallisesta ruuasta jo muutenkin. Joidenkin ravintoaineiden osalta vieläpä moninkertaisesti. Suomessa kukaan ei ole pahasti aliravittu muutenkaan. Jos jostain ravintoaineesta on kropassa pulaa, niin silloin kroppa imee sitä hyvin itseensä. Mitä enemmän kropan varastoissa kyseistä ravintoainetta on, niin sitä huonommin kroppa sitä imee. Sitten, kun varastot ovat täyttyneet, niin ravintolisät menevät kokonaan vessanpöntöstä alas. Idea on tässä se, että jos tankki on niinsanotusti täynnä, niin lisää ei sinne enää mahdu. Kaikkien ravintoaineiden osalta asia ei välttämättä mene ihan näin yksinkertaisesti, mutta pääperiaate on tämä. Eli lisää terveyttä ei voi koskaan saada sillä, että heittää kourallisen pillereitä kurkustaan alas joka päivä. Eli kohtuus taas kaikessa.

    Nykyisin ihmiset etsivät aina helppoa tietä terveyteen muutenkin. He luulevat, että ostamalla paljon pilleripurkkeja he saavat terveellisen elämän. Hyvän terveyden osalta itse uskon pitkälti siihen, että kun kropan aineenvaihdunnan pitää liikunnalla käynnissä ja "konetta" käyttää tarpeeksi, niin silloin se pysyy kunnossa. Eli sananlasku vierivä kivi ei sammaloidu toimii terveyden osalta minun mielestäni hyvin. Vaikka ei hikiliikuntaa joka päivä tekisikään.

    jatkuu...

    VastaaPoista
  5. Suhtaudun ravintolisiin vakavasti, mutta olen niiden osalta aina aika kriittinen. Itse harkitsen tarkkaan mitä ravintolisiä syön ja millä tavalla. Osittain jo siitäkin syystä, että en halua lihottaa apteekkia tai ravintolisävalmistajia turhaan. Kuten jo kerroinkin. Noudatan sitä yleistä ohjetta, että ravintolisät on tarkoitettu täydentämään ruokavaliota. Eli, jos syömästään ruuasta ei kaikkea saa tarpeeksi, niin silloin pistetään harkiten suuhun muutama ravintolisäpilleri aina silloin tällöin. Itse syön aika epäterveellisesti ja yksipuolisesti, joten siksi täydennän ruokavaliotani ravintolisillä. Ja vain siksi.

    Suomessa kaupasta saa terveellisiä ja hyvänmakuisia ruokatuotteita muutenkin aika huonosti. Kesällä vähän paremmin. Kalaa ei kukaan raaski meillä paljon ostaa, joten siksi on kalaöljyn saannin osalta halvempaa silloin tällöin pistää suun kautta kalöljyä kroppaansa kapseleja syömällä. Joku kalaöljytuotteiden valmistaja joskus väitti, että kun kalaöljykapselaita joka päivä syö, niin järki toimii paremmin. Itse niitä joskus joka päivä söin, mutta järki ei kyllä ainakaan minulla silloin toiminut yhtään tavallista paremmin. Itämeren kalat ovat täynnä elohopeaa, koska aikanaan Itämereen upotettiin jostain täysin käsittämättömästä syystä paljon elohopeatynnyreitä. Nyt ne sitten vuotavat elohopeaa mereen. Itämeressä on vettä muutenkin vähän ja se vaihtuu huonosti. Nythän äskettäin yritettiin ravintolisien myyjien toimesta myös väittää, että b-vitamiinikin auttaa aivojen toimintaan. Kuinka monella suomalaisella on b-vitamiinin puutostila eli keripukki? Salaattiainekset ovat suuren osan vuotta kaupoissamme niin huonoja, että niitä ei viitsi paljon suuhunsa laittaa. Ja sitä paitsi niistäkin "rehuista" pitää maksaa aina maltaita. Varmaankin salaattiaineksia saa kaupasta laadukkaita talvellakin, mutta hinta on sitten sen mukainen. Kai ne ovat jotain kasvihuoneissa luomumenetelmällä pienissä erissä tuotettuja vihanneksia. En tiedä, koska en niitä osta. No, se tiedetään, että itse en ole salaattien suuri ystävä muutenkaan. Tyhmä olen salaattien suhteen, sen myönnän täysin. Välillä saa hedelmiä Suomesta talvella hyviäkin, kun niiden sesonki on päällä, mutta muuten ne ovat aina aika karmean makuisia, laatuisia ja hintaisia. Suomessa ei talvella paljon pihoilla banaaneja ja appelsiineja kasva. Marjoja pitäisi syödä paljon. Moni on niistä löytänyt terveyttä. Jos joku tietää pääkaupunkiseudultamme jonkun paikan, mistä voi ostaa talvella tuoreita mustikoita, mansikoita ja vadelmia kohtuuhintaan, niin pistäkää tietoa siitä tulemaan.

    Itse otan silloin tällöin rautavalmisteen c-vitamiinin kanssa ja kalkkivalmisteen D-vitamiinin kanssa. Tosin näitä ei saa ottaa samaan aikaan, koska rauta estää kalkkia imeytymästä. Maitovalmisteet puolestaan estävät rautaa imeytymästä. C-vitamiini auttaa rautaa imeytymään ja d-vitamiini auttaa kalkkia imeytymään. Tiedän, että rautaa ja kalkkia en saa tarpeeksi syömästäni ruuasta, joten siksi taas satunnaisesti täydennän ruokavaliotani näiltä osin pillereillä. D-vitamiinia suomalaiset saavat syksyisin ja talvisin liian vähän, joten siksi silloin syön d-vitamiinivalmisteita vielä erikseen. Minusta magnesium-valmisteet ovat suurelta osin turhia. Magnesiumia saa yleensä syömästään ruuasta tarpeeksi ja sitä paitsi monissa monivitamiinivalmisteissa sitä on valmiiksi mukana. Magnesium - arvoni tutkittiin toiseen asiaan littyen joskus aikanaan. Silloin söin vielä paljon nykyistäkin epäterveellisemmin ja yksipuolisemmin. Minulla ei sittemmin ole kovasta treenaamisestani huolimatta juuri koskaan ollut mitään lihaskramppeja muutenkaan.

    No, nyt taisin itse aika lailla laajentaa ravintoainekeskustelua, vaikka pyrin sitä välttämään. Ponttini oli siis se, että ravintolisät on tarkoitettu vain täydentämään yksipuolista ruokavaliota. Yleisesti ottaen mitään lisäarvoa ei saa siis siitä, että niitä turhaan popsii. Se voi joskus olla jopa haitallistakin.

    jatkuu...

    VastaaPoista
  6. Stressi on aina ihmiselle kaikkein vaarallisin tauti. Itse pyrin kaikin keinoin välttämään kaikkea turhaa stressiä. Haluan keskittää energiani omiin projekteihini, enkä haaskata sitä turhista murehtimiseen. Maailma ei kaadu koskaan pikkuasioihin muutenkaan. En siis stressaa paljon ravintoaineistakaan. Eli nykyisin heitän välillä ravintolisäpillereitä niinsanotusti naamariin ja sitten en niitä sen enempää enää mieti. Eli kommenttisi kohdan "Sitten tietenkin stressin välttäminen, riittävästi unta, mielekästä liikuntaa ja ravinteikasta ruokaa" osalta olen kanssasi täysin samaa mieltä. Paitsi, että vaihtaisin sanan mielekästä sanaan monipuolista.

    Muilta osin en menetelmästäsi oikein tiedä mitä sanoa. Monivitamiini on ok. Vaikka sen söisi joka päiväkin. Sen lisäksi menetelmäsi sisältää tarpeeseen näiden ymmärtääkseni ison annoksen c-vitamiinia, d-vitamiinia, magnesiumia ja sinkkiä. Sitten vielä maitohappobakteerit ja hopeavesi siihen päälle. Eli mitä lisäarvoa tulee siitä, että näitä ravintoaineita syödään yli tarpeen? Onko näillä ravintoaineilla jonkinlainen yhteisvaikutus? Eli sellainen, että ne vahvistavat "porukassa" vastustuskykyä flunssia vastaan?

    Kuten olen sanonut, niin teen flunssien torjumiseksi lähes mitä vaan. Heitän vaikka huiviin kaksi 0.7 viinapulloa, syön 3 purkkia hunajaa, kourallisen valkosipulin kynsiä ja istun saunassa tuntitolkulla yhden illan aikana kunhan flunssasta pääsen seuraavaksi päiväksi eroon. En suosittele tietenkään kenellekkään tätä tekemään, enkä ota siitä mitään vastuuta, jos joku tätä kokeilee. Tämä pitää aina varmuudeksi sanoa, koska joku voi aina innostua liikaa jutuistani, huumoriani ymmärtämättä. Niinhän sitä joku "viisas" ihminen kuitenkin joskus sanoi, että epätoivoiset tilanteet vaativat radikaaleja ratkaisuja, mutta kohtuus ja järki tietysti kaikessa.

    Tämä on sellainen aihe, että siihen tarvitaan paljon erilaisia näkökulmia. Siksi toivon, että Sirpan lisäksi löytyy myös muitakin rohkeita ja asiantuntevia ihmisiä asiaa kommentoimaan. Yhtä totuutta ei varmastikaan löydy, mutta erilaiset näkökulmat vievät aina asiaa eteenpäin.

    T: Sami Korpiola

    VastaaPoista
  7. Hei!

    Tämä aihe vaatii näköjään paljon merkkejä. Kerralla ei voi julkaista enempää kuin 4096 merkkiä. Itse kirjoitin äsken julkaisemani kommentin tekstinkäsittelyohjelmalla ja tallensin sen tietokoneelleni. Jotta minulle ei kävisi sitä klassista mokaa, että pitkän tekstin joutuu kirjoittamaan kokonaan uudelleen.

    T: Sami Korpiola

    VastaaPoista
  8. Heti korjaus Samin tekstiin, eli B-vitamiinien puutos ei aiheuta keripukkia vaan C-vitamiinin. Täällä esim. B-vitamiineista, mitä ne vaikuttaa, mitä ilmenee jos on puutosta ym. http://www.food-info.net/fi/vita/water.htm Eli se että sanotaan B-vitamiinien vaikuttavan ajatus- ja aivotoimintaan liittyy varmaankin siihen, että niitä sanotaan hermostovitamiineiksi.
    Se että joku sanoo, että ravinnosta saa kaikki tarvittavat vitamiinit pitää kyllä hyvin harvoin paikkaansa. Nykyään Suomen maaperä on esim. niin köyhää ettei kasviksissa ja vihanneksissa juuri ole ravinteita, ja niitä pitäisi syödä todella paljon ja monipuolisesti päivässä. D-vitamiinia ei kyllä mitenkään saa ravinnosta tarpeeksi, ja Suomen saantisuositukset on aivan liian alhaiset. Suosittelen d-vitamiinitason mittausta verestä, jolloin saa varmuuden. Magnesiumilla on hyvin paljon muitakin tehtäviä kuin pelkkä lihaskramppien estäjä, se on esim. hyvin tärkeä siinä, että kalkki imeytyy sinne luustoon. Jos ei saa D:tä ja magnesiumia tarpeeksi, niin se kalkki menee verisuoniin ja se kalkeuttaa verisuonet ja aiheuttaa sydän- ja versisuonitauteja. Maitohappobakteerit on tärkeitä siinä mielessä, että hyvin moni asia ja sairaus lähtee vatsan ja suoliston hyvinvoinnista.

    Ja minun kohdalla kyllä sana mielekästä liikuntaa pätee, eikä monipuolista. Olen jo joitakin vuosia sitten todennut, että jos harrastan jotain liikuntaa, niin teen sitä, siksi että se antaa minulle jotain muutakin kuin hien pintaan, kehittää lihaksia ja laihduttaa. En mene esim. kuntosalille sen takia, että minun kyllä pitäisi myös tehdä jotain lihaskuntotreeniä, koska se on minusta tylsää. Miksi maksaisin siitä, että katson koko ajan kelloa, että milloin pääsisi/kehtaisi lähteä pois. Myös aikani on aika kortilla kahden pienen lapsen äitinä, eli en voi joka ilta lähteä johonkin harrastukseen. Näin olenkin sitten päätynyt kahteen rakkaaseen lajiin, tansiin ja ratsastukseen. Ne antaa minulle niin paljon muutakin, kuin liikunnasta saadut hyödyt. Mutta tämä olikin vain minun kohdalla näin.
    Yhtään vitamiinia tai lisäravinnetta ei tarvitse ostaa apteekista. Minäkin ostan suurimman osan luontaistuotekaupoista, tavarataloista tai verkkokaupoista. Ja se ei pidä paikkaansa, etteikö jostain muualtakin saisi rautavalmisteita kuin apteekista, esim. täältä verkkokaupasta https://www.hyvinvoinnin.fi/rautavalmisteet Ja rautaa ei saisi syödä lisää jossei sitä todella tarvitse. Täällä hyvin raudan liikasaannin haitoista http://mustikkatytto.blogspot.fi/2011/11/epaorgaanisten-mineraalien-haitoista.html
    Eipä muuta tällä erää...

    VastaaPoista
  9. Hei, Sirpa!

    Kiitos kommentistasi.

    Aivan oikein. Niinhän se olikin, että keripukki johtuu c-vitamiinin puutteesta, ei b-vitamiinin puutteesta. Muistin asian väärin. No, oli niin tai näin niin nykyisin ravintoaineiden vakavia puutostiloja on meillä Suomessa todella vähän.

    Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että suomalainen ravinto ei ole moneltakaan osin kovin laadukasta. Tehotuotanto on myös laadun kannalta ongelma. Tosin se on sitä myös muuallakin maailmassa. Joskus aikanaan Ranskassa ollessani söin paikallisia tuoreita hedelmiä ja ihmettelin aina sitä, miten maukkaalta ja makealta ne maistuivat. Ei yhtään samanlaiselta kuin meillä Suomessa myytävät hedelmät, joista ei edes saa kuortakaan välillä irti.

    Maitohappobakteerien vaikutuksen ymmärrän, mutta en ole varma siitä toimiiko se käytännössä kunnolla. Maitohappobakteerejahan käytetään muun muassa maitotuotteiden hapattajina. Juoksevat maitotuotteet rauhoittavat ja neutralisoivat vatsaa. Itse niitä nautin välillä enemmän juuri tästä syystä. Nämä ovat tietysti osittain kaksi eri asiaa, joissa molemmissa on sana maito.

    Mielekkään liikunnan osalta olen myös samaa mieltä kanssasi. On totta kai tärkeää, että liikunta on sosiaalinen tapahtuma ja että se on mielekästä. Itse olen havainnut kuitenkin sen, että jos salilla alkaa liikaa juttelemaan, niin treenaaminen unohtuu aina täysin. Itse pidän tanssia erinomaisena liikuntamuotona kaikin puolin. Minulla on sparrikavereitakin, jotka ovat ammattitanssijoita taustaltaan. Heidän kehonhallintansa ja tasapainonsa ovat huippuluokkaa. Samoin liikkeiden ymmärtäminen ja rytmi. Myös ratsastuksessa kuluu paljon energiaa ja eläinten kanssa touhuaminen on todella antoisaa. Raitis ulkoilmakaan ei koskaan ole kenellekkään pahitteeksi. Eli erinomaisia harrastuksia sinulla kaikin puolin. Ne ovat varmasti monelta osin terveellisempiä kuin potkunyrkkeily vanhemmalla iällä. Ainakaan päävammoja ei tule yhtä paljon. Paitsi, jos tippuu usein pahasti hevosen selästä. No, tämä meni nyt jo vähän huumorin puolelle.

    Täytyy tutkia sinun flunssantorjuntamenetelmääsi lähemmin. Kuten sanottu, niin se vaikuttaa mielenkiintoiselta. Samalla tulee päivitettyä ja kerrattua omia ravinto-ainetietojanikin.

    Olisi kiva saada lisää flunssantorjuntaideoita mukaan keskusteluun. Ravinto-aine-asiat vaativat aina paljon tekstiä, koska ne eivät koskaan ole niin yksinkertaisia asioita.

    T: Sami Korpiola

    VastaaPoista
  10. Joo, kun aletaan keskustella ravinnosta, rasvoista ja lisäaineista. Niin sitten minä vasta pääsenkin vauhtiin :)

    VastaaPoista
  11. Moi, Sirpa!

    Se tiedetään. Täytyy joskus kirjoittaa kokonaan uusi teksti niitä asioita varten. Tärkeitä asioita nuo ravintoasiat.

    Viikonloppuja.

    T: Sami

    VastaaPoista
  12. Hei!

    Tässä on tullut muissa keskusteluissa esille lisää hyvää tietoa valkosipulin osalta. Jos joku teistä on kokeillut sitä henkilökohtaisesti tavallista suuremmilla määrillä, niin olisi kiva, jos hän sitä tietoa meille muillekin jakaisi.

    Valkosipuli on ilmeisesti aika kova juttu tehokkaana parantajana ja vastustuskyvynkin kannalta. Paras terveysvaikutus on kuulemma pitkällä ja säännöllisellä käytöllä.

    Täytyisi vaan keksiä joku keino, miten sitä saisi joka päivä kokonaisen kynnen verran syötyä. Se haju on kyllä aika karmea. Tosin, jos on yksin, niin se haju ei haittaa ja jos syöttää sitä kynnen verran muillekin, niin he eivät enää sitä hajua huomaa.

    T: Sami Korpiola

    VastaaPoista
  13. Hei!

    Mitkään kotikonstit eivät ikävä kyllä auttaneet flunssaani. Kaikkia niitä tuli henkilökohtaisesti kokeiltua. Flunssani pitkittyi ja nyt olen poskiontelontulehduksen takia antibiottikuurilla.

    T: Sami Korpiola

    VastaaPoista
  14. Hei!

    Ilmeisesti paras flunssalääke on aina riittävä lepo. Niin taudin ennaltaehkäisyn kuin taudin paranemisenkin osalta. Flunssat ja stressi sumentavat tilapäisesti aina kaiken järkevän ajattelun. Ja juuri siitä syystä tämä riittävä lepo aina sitten käytännössä niin helposti unohtuukin. Ikävä kyllä.

    T: Sami Korpiola

    VastaaPoista