maanantai 2. syyskuuta 2013

Terveys on bisnestä. Miksi me emme sitä bisneksenä yleensä ymmärrä?

Hei!
 
Itse olen tätä aihetta miettinyt usein viime vuosina. Tosin viime aikoina vähemmän. Flunssaan liittyvän blogitekstini kommenteissa tätä aihetta jo vähän sivuttiinkin. Sirpalle lupasin viimeksi kirjoittaa toisen tekstin hänen toivomiinsa aiheisiin liittyen. Tämä aihe sivuaa hänen toivomiaan aiheita monelta osin.

Kerron taas ensin omia näkemyksiäni ja vasta sitten ryhdyn puhumaan asiaa (huumoria). Itse näen ruokatarvikkeet enemmän ”polttoaineina” kuin sen enempää minään periaatteellisena kysymyksenä. Elimistö tarvitsee tietyt ravintoaineet toimiakseen kunnolla. Aikanaan ravintoasioihin ja ruokatarvikkeiden tuotesisältöihin enemmän paneuduin, muun muassa 40 kilon laihdutukseni, omien maratonieni ja ruoka-aineallergioideni taustatutkimusten yhteydessä. Nykyisin niistä en paljon jaksa enää stressata. Katson kuitenkin edelleen kaikkien ruokatarvikkeideni tuoteselosteista kalorit, proteiinit, rasvat ja hiilihydraatit. Sen verran nykyisin niitä vain vilkaisen, että jokin käsitys minulla aina on siitä, kuinka paljon mitäkin edellisistä suuhuni päivän aikana pistän. Se näkemys, että suhtaudun ravintoaineisiin ”polttoaineina” tulee pitkälle urheilusta. Kone ei jaksa pidemmän päälle toimia kunnolla, jos sen tankkaus on jäänyt vajaaksi. Jokaisella ravintoaineella on kropassa oma tehtävänsä. Eli jokaisella ravintoaineella on tavallaan oma tankkinsa. Jos joku näistä tankeista on tyhjä, niin silloin kroppa alkaa yskiä. Näitä tankkeja ei voi täyttää sen enempää kuin, mitä kroppa pystyy kunkin ravintoaineen osalta varastoimaan. 
 
Itse uskon terveen järjen käyttöön kaikessa. Uskon myös pitkälle Arvo Ylpön elämänohjeeseen kohtuullisuudesta kaikessa. Eli, että kaikkea saa tehdä, kunhan kohtuus pysyy aina kaikessa. Terveysbisneksen osalta en ole yhtä naiivi kuin jotkut muut. Näen tämän huijauksen selvästi kaikilta osin. Moni ihminen hurahtaa helposti näihin terveysasioihin, eikä tajua sen takia tulleensa terveysbisneksen taholta huijatuksi. Liian fanaattiseksi ei omissa terveysasioissaan kannata koskaan mennä muutenkaan, koska silloin niistä tulee koko ajan vain lisää stressiä. Liika tieto lisää siis tuskaa tässäkin asiassa. Ja erityisesti juuri tässä asiassa. Yhden totuuden kertojat ovat yleensä täydellisyyttä tavoittelevia mahahaavaihmisiä muutenkin. Tai ainakin potentiaalisia sellaisia.
 
Kaikki ruokatuotanto on suurta bisnestä. Niin on tietysti myös sekä ravintolisien että lääkkeiden valmistuskin ihan yhtä lailla. Palaan niihin tässä tekstissä tarkemmin vielä myöhemmin. 
 
Ruokatuotannon osalta tehotuotanto on välttämätön riittävän suuren ruokamäärän tuottamiseksi sellaiseen hintaan, että se on yleisten elinkustannusten kannalta kohtuullinen. On tietenkin aina selvää se, että määrä ei korvaa koskaan laatua. 
 
Yksi huomioitava asia ruokatuotannossamme on meidän yliampuvat terveysmääräyksemme. Viimeinen käyttöpäivä ei meillä koskaan ole käytännössä viimeinen käyttöpäivä. Itse asiassa meillä lihatkin myydään aina ”raakoina”. Jos punaiset lihat olisivat meillä pari viikkoa nykyistä pidempään tiskissä, niin silloin ne vasta pikku hiljaa alkaisivat kypsymään. Eli ne tulisivat silloin entistä mureammiksi. Olen itse käynyt erään kauppaketjun kaksipäiväisen ”lihamestarin” koulutuksen muistaakseni vuonna 1989. Eli ”vankka” kokemus löytyy minulla tästäkin asiasta. Muistetaan vaan millaisia vanhoja kissanlihoja lojui silloin lihatiskissä ja mistä materiaalista jauheliha silloin valmistettiin. No, taitavat nämä synnit olla jo aika lailla oikeudellisessakin mielessä vanhentuneita. Aika oli silloin toinen. Lihatiskit hävisivät sittemmin tavallisista kaupoista lähes kokonaan valmiiksi pakattujen tuotteiden tieltä. Yleisesti ottaen harmaa ympyrä pitäisi olla punaisen lihapalan ulkoreunojen ympärillä, jotta liha on mureaa. Niin muistaakseni meitä nuoria silloin koulutuksessa neuvottiin. Eipä taida näitä harmaita ympyröitä enää pakettitiskeistä paljon löytyä. Toinen oppi, minkä kyseisestä koulutuksesta muistan oli se, että likaisia sormenjälkiä ei saa juustoon pistää. Siihen aikaan ei paljon kumihanskoja vielä liha- ja juustopuolella käytetty. 
 
No, nyt taisi mennä juttu jo vähän muistelman puolelle. Yleisesti ottaen säilöntäaineita ja muita myrkkyjä on lähes kaikissa ruokatarvikkeissa muutenkin jo niin paljon, että ne voisi avaamattomassa paketissa monesti jättää vaikka 10 vuodeksi kaappiin ja syödä vasta sitten. Tämä 10 vuoden esimerkki ei kylläkään lihaan sovellu, mutta lihasäilykkeiseen ehkä kylläkin. Ei taida nötkötti paljon muuttua 10 vuodessa miksikään. Suolaakin on siinä sen verran reippaasti, tosin on kyllä toisaalta myös rasvaakin.
 
”Terveysintoilijoiden” tarpeisiin tuotetaan nykyisin pieniä määriä monenlaista luomua, puhdasta ravintoa ja orgaanista ravintoa tai mitä lie. Hintakin on aina sitten sen mukainen. Eli tämäkin elintarviketuotannon muoto täytyy olla aina tuottajille myös taloudellisesti kannattavaa. Kun pienissä erissä tuotetta tuotetaan, niin laatu on siis parempi, mutta hinta-laatusuhde ei. Ehkä lainsäädännöllä, veroilla ja kohdennetuilla tuotantotuilla pystyttäisiin enemmän vaikuttamaan ihmisten ravintotottumuksiin. Tehotuotannon ja kauppaketjujen yhtälöiden takia se on kuitenkin aina käytännössä hankalaa valtiovallan taholta toteuttaa. Yleisistä elinkustannuksista ja hintatasosta puhumattakaan. 
 
Toisaalta liian fanaattiset ihmiset eivät ole muutenkaan koskaan tyytyväisiä mihinkään. Luomuruokaa voikin helposti pitää rahan tuhlaamisena monelta osin. Tosin, jos saman ruuan söisi aina ravintolassa, niin sittenhän se vasta kalliiksi tulisi. Jokaisella meillä on täysi oikeus pistää omat rahamme, mihin itse vain haluamme. Toisaalta on kansantaloudellisesti tietenkin hyvä asia se, että luomutuotantoa ja ravintolatoimintaa on mahdollisimman paljon. Työpaikkoja ja bisnestä eli verotuloja. Hyvähän se kansantaloudelle myös on, että raha pistetään yhteiskunnassa kiertämään, eikä laiteta sitä liikaa aina sukan varteen.
 
Otan tähän kohtaan esille pari käytännön esimerkkiä.
 
Ensin lenkkimakkaraesimerkki. Tai uunimakkaraesimerkki. Millä nimellä sitä nyt sitten kutsutaankaan. Halvassa lenkkimakkarassa ei ole mitään hyvää sisällä. Jos sen sisältöä ryhtyisi sen tarkemmin analysoimaan, niin moni jättäisi sen varmasti ostamatta. Sellaiset ihmiset, jotka ovat olleet töissä makkaratehtaassa, eivät sitä varmasti koskaan söisi mistään hinnasta. Kyseinen makkara sisältää pelkkää mössöä, mihin on pistetty kaikki sellainen teurasjäte, mikä ei muuhun tuotantoon kelpaa. Siihen sitten vain vähän perunajauhoa, suolaa ja lisäaineita sekaan, niin makkara on valmis kaupan hyllylle vietäväksi. Halpakin lenkkimakkara maistuu ketsupin kanssa kuitenkin hemmetin hyvältä. Ainakin minun suussani. Katson vain kaupassa, että se ei sisällä liikaa rasvaa ja että siinä on edes kohtuullinen määrä proteiineja. Moni vannoutunut kasvissyöjä näkisi painajaisia lopun ikänsä, jos hän olisi joskus edes maistanut tällaista makkaraa. Niistä orgaanisen puhtaan ruuan syöjistä puhumattakaan. Vai millä nimellä heitä nyt sitten kutsutaankaan. Eli, pointti oli tässä se, että tarvitseeko sitä murehtia kaikkea aina tappiin asti muutenkaan.
 
Toinen esimerkkini liittyy puhtaaseen ruokaan. Ruuan puhtauden osalta moni asiasta innostunut ihminen voi helposti mennä omassa fanaattisuudessaan aina äärimmäisyyksiin asti. Aikanaan kuulin jostain, että kaikissa jauhoissa on pieni määrä jauhettuja hyönteisten osia aina mukana. Eli viljapellon ”örkit” ovat ruumiinosillaan päässeet aina jauhoihinkin mukaan osallistumaan. Joku niistä puhtaan ruuan ihmisistä voisi keksiä, että hän ei syö mitään jauhoja, missä voi olla hyönteisten osia mausteena. Toivottavasti tämä puhtaan ruuan ystävä ei itse ole ainakaan taloudellisesti köyhä ihminen. Jos mikroskoopilla aletaan jauhoja tarkistamaan ja lajittelemaan, niin aika kalliiksi niiden kilohinta silloin tulee varmasti nousemaan. 
 
Eli, yhteenvetona kahdesta edellisestä esimerkistä sanoisin, että joku järki ja kohtuus pitää kaikissa asioissa aina säilyttää. Jotta kohtuuhintaista ruokaa riittää meille kaikille, niin tehotuotanto on pakko meidän kaikkien hyväksyä. Muutenkin aina silloin, kun ei enää itse näe niin sanotusti metsää puilta, niin sitten oman fanaattisuutensa osalta kannattaa aina välillä pikkaisen höllätä. Ainoa vaan, että silloin fanaattiset aatteet helposti aikaa myöden pikku hiljaa aina laimenevat. Näinhän on meillä Suomessa käynyt myös vihreän puolueenkin osalta. Aikanaanhan vihreät kulkivat villapaidassa ja pistivät itsensä puskutraktoreihin käsiraudoilla kiinni. Nykyisin he ovat lähes täysin pelkkä yleispuolue ja heidän ministereilleen kelpaa kyyti mustalla autolla, siinä missä kaikille muillekin ministereille. Lentomatkoista puhumattakaan. Enää ei siis aatteen voimalla marssita villapaita päällä. Tosin tämä sama ilmiö on tosiasia myös kaikkien muidenkin puolueiden kohdalla. Itsekin kannatan kestävää kehitystä, mutta en silti halua palata 1800-luvulle. 
 
Nyt palaan terveysbisnekseen sitten niiden lisäravinteiden ja lääketuotannon osalta. 
 
Kuten oli flunssatekstini kommenteissa jo puhe, niin lisäravinteet ovat ehkä suurin humpuukibisnes maailmassa. Koko ajan keksitään ravintolisille hienoja uusia terveysvaikutuksia ja sitten ihmiset menevät aina samaan retkuun. Terveys on markkinoinnin kannalta aina paras mahdollinen aihe, mihin vedota. Ihmiset luulevat ostavansa rahalla terveyttä, mutta todellisuudessa nämä rahat menevät vessan pöntöstä suurimmaksi osaksi alas. Siis kirjaimellisestikin. Ravintolisiä tarvitaan täydentämään yksipuolista ravintoa, mutta niitä ei tarvita mihinkään tarkoitukseen yhtään sen enempää. Monesti ravintolisien markkinointi on saanut jo naurettaviakin piirteitä. Kaikki ravintolisiin liittyvät mainostarinat menevät meillä näköjään hyvin läpi ja vieläpä lähes kritiikittä. Yksi tarkoitushakuinen tutkimus riittää helposti kääntämään päämme asiassa kuin asiassa ravintolisien suhteen. Sama juttu on myös monelta osin kaikkien dieettien osalta. Humpuukitarinaa riittää ja uusia laihdutusmenetelmiä tulee koko ajan lisää. Tutkimukset ovat puutteellisia ja niiden tuloksia vääristellään bisneksen takia jatkuvasti. 
 
Tämä edellä kuvattu ilmiö on se täysin sama kaupallinen ilmiö, kuin mikä on aina hallitseva myös kaikessa lääketeollisuudessakin. Siellähän keksitään monesti ensin uusi lääke itsessään ja sen jälkeen sille hankitaan aina määräaikainen patenttisuoja. Ja vasta sitten sen jälkeen aletaan pikku hiljaa miettimään sitä, mihin sairauteen tämä uusi lääke voisi tehota. Jos sopivaa sairautta ei ole valmiiksi tarjolla, niin sitten keinotekoisesti keksitään uusi sairaus ja diagnoosi tätä lääkettä varten. Jokin hieno diagnoosihan aina tarvitaan lääkäreiden toimintaa varten. Oli siinä mitään järkeä tai ei. Sitten julkaistaan itse tehdyt tai itse tilatut tutkimustulokset uuden lääkkeen terveysvaikutusten tueksi. Aina on tutkimustulosten mukaan taas uusi ihmelääke keksitty. Tutkimustulokset eivät yleensä ole julkisia muuten kuin loppupäätelmien ja tulosten osalta. Jos jonkin lääkkeen hyödyt ovat tutkimuksen mukaan vaikka vain 2 prosentin luokkaa, niin siiloinhan kyse on kiistatta merkittävästä hyödystä. Sana merkittävä on tietysti aina hyvin suhteellinen käsite. Ainoa vaan, että voi tosiasiassa hyvinkin olla asia niin, että tuo 2 prosentin hyöty mahtuukin usein helposti jo puutteellisen otannan virhemarginaalin sisään. Aina kaikkien lääkkeiden osalta tutkimukset ovat suurimmaksi osaksi tarkoitushakuisia. Marginaaliset hyödyt on aina sanallisesti helppo muuntaa ihmelääkkeeksi. Tämä sama tilanne on myös ravintolisien osalta jokapäiväistä todellisuutta. Ikävä kyllä. 
 
Dieettien osalta bisnes on ehkä kaikkein hullunkurisinta. Heti tulee mieleen nämä karppausvillityksen seurauksena syntyneet proteiinipatukat ja proteiinileivät. Dieettien osalta bisnes tulee yleensä kuvioon enemmän jälkikäteen ja epäsuoremmin mukaan. Kun uusi dieettivillitys tulee julkisuuteen, niin sitten vasta sen jälkeen aletaan ruoka- ja muussa teollisuudessa keksimään keinoja sen hyödyntämiseen. Proteiinileipä on minusta täysin älyvapaa idea, joten jätän sen omaan arvoonsa. Nuo proteiinipatukathan ovat perinteisesti olleet jo osa kuntosalibisnestä. Nekin ovat täysin turhia tuotteita kaikin puolin. Kuten ovat kaikki palautusjuomat, energiajuomat ja proteiinijauheetkin. Joskus ihmettelen sitä, että miten aikuiset ihmiset voivat olla niin naiiveja, että uskovat tosissaan tällaiseen huijaukseen. Litra maitoa treenin jälkeen toimii ”puolueettomien” tutkimustenkin mukaan parhaiten palautusjuomana. Maitoa saa nykyisin hyvin myös täysin laktoosittomana. Jos hakee kuntoa, niin silloin syö enemmän hiilihydraatteja ja jos hakee lihasta, niin silloin syö proteiinipitoisempaa ruokaa. Mitään kuntosalihumpuukia ei tarvitse koskaan ostaa omaa treeniään täydentämään millään tavalla. 
 
Keinotekoisten terveyteemme liittyvien tarpeiden kohdalla on meillä aina tämä täysin sama ongelma erityisesti juuri yksityisen sektorin terveyspalveluiden kanssa. Yksityisen sektorin lääkärithän tuputtavat meille koko ajan mitä tahansa kalliita hoitoja ja tutkimuksia mihin tahansa mitättömään vaivaan. Varmuuden varalta tehdyt tutkimukset eivät yleensä ole terveydellemme vahingoksi, mutta kukkarollemme aina kyllä sitäkin enemmän.
 
Eli, nyt on tullut tämä bisnespuoli analysoitua. Eli olkaa kriittisiä ja muistakaa, että kun raha on mukana kuvioissa, niin huijareita aina riittää. Eli siellä missä terveys, niin siellä aina myös bisnes. Vähän samaan tapaan sanottuna kuin, miten Timo Soini aina sanoo, että siellä missä EU, niin siellä aina myös ongelma.
 
Tämän tekstin loppuosassa puhun vielä vähän terveellisestä elämästä yleensä ja ihmisten tekemistä valinnoista sen suhteen. Liikunnan kokonaisvaltaisesta positiivisesta merkityksestä en tälläkään kertaa ala puhumaan, koska pidän siitä edelleen taukoa. 
 
Tosiasia on se, että sekä ruoka-aineiden että ravintolisien syömisen osalta sekä terveyshaitat että - hyödyt ovat monesti aika marginaalisia tai epäselviä. Ehdotonta totuutta ei ole näihin asioihin liittyen kenelläkään tiedossaan. Varmaa on ainoastaan se, että yhtä monta versiota oikeasta ruokavaliosta ja terveellisestä elämästä löytyy, kuin on maailmassa ihmisiäkin. On kuitenkin tärkeää käydä näistä aiheista keskustelua ja esittää erilaisia näkemyksiä. Ilman erilaisia näkemyksiä asiat eivät mene koskaan eteenpäin. Muutenkin me saamme uutta tietoa toinen toisiltamme koko ajan. Virallisetkin terveysnäkemykset muuttuvat ruoka-aineiden osalta vähän väliä. Kuka sitä varmuudella tietää, mikä makealta maistuva aine on hyvä ja mikä huono tai mikä rasva on hyvää ja mikä huonoa. Tai kuka osaa varmuudella sanoa sen, onko karppaus terveyden kannalta hyväksi vai onko se pitkällä aikavälillä tehtynä jopa hengenvaarallista. Kuka sitä tietää, vaikka karppaajia alkaisi muutaman vuoden päästä pikku hiljaa enenevässä määrin tipahtelemaan omilta jaloiltaan. Terveysvaikutukset tulevat monesti esille vasta pitkän ajan jälkeen. Niin hyvässä kuin pahassakin. 
 
Ruokavalion terveysvaikutuksista on muutenkin vaikea sanoa mitään varmaa miltään muilta osin kuin ylipainon osalta. Ylipaino näkyy niin selkeästi päälle päin. Kun toinen ihminen vähitellen alkaa niin sanotusti turpoamaan, niin silloin ainoa selitys sille tosiasialle on se, että hän on syönyt epäterveellisesti ja enemmän, kuin mitä on kuluttanut. Tämä on täysin kiistaton tosiasia aina. Eli selittelyt sikseen. 
 
Terveellisen elämän ja terveyden osalta kaikki asiat ovat muutenkin aika suhteellisia. Terveyteen ja pitkään ikään vaikuttavat geenit, ympäristötekijät, sattuma, liikunta, omat elämäntapavalinnat, stressi ja monet muut asiat. Yleisesti ottaen pitkän iän taustalla ovat muun muassa pieni koko, laiha kroppa, terveellinen ruokavalio, terveelliset ja säännölliset elämäntavat, mahdollisimman stressitön, mutta aktiivinen elämä sekä positiivinen elämänasenne. Ehkä ilmastolla ja muilla ympäristötekijöillä on myös jotain vaikutusta pitkään ikään. Myös sosiaalinen ympäristö vaikuttaa monesti paljon. 
 
Monesti ihmiset eivät ole itselleen kovinkaan rehellisiä omien elämäntapavalintojensa ja tottumustensa osalta. Joku ihminen voi olla todella fanaattinen sen suhteen, mitä pistää suuhunsa, mutta silti hän kuitenkin polttaa askin verran tupakkaa joka päivä. Tupakointi on terveyden kannalta ehkä stressin liikakuormituksen ohella kaikkein huonoin mahdollinen asia. Itse pidän stressiä ihmisen pahimpana terveysriskinä, mutta se johtuu osittain siitä, että olen itse päässyt nikotiinista aikanaan eroon. Tupakointi on täysin järjetön riippuvuus ja se tuhoaa ihmisen kunnon totaalisesti. Tupakointi lyhentää ihmisen elinikää muistaakseni keskimäärin 8 vuodella. Elämänlaatua se laskee heti aloittamisesta alkaen todella rajusti. Ei paljon tupakoitsijoita näy lenkkipolulla, tosin ehkä heille parempi niin, jotta eivät tukehtuisi omiin tervakeuhkoihinsa matkalla. Miettikää vaan millainen bisnes myös tupakkateollisuus on. Tupakkateollisuushan laittaa tuotteisiinsa vielä tarkoituksellakin lisää riippuvuutta aiheuttavia myrkkyjä.
 
Yhteenvetona kaikesta tähän asti sanotusta sanoisin sen, että rahalla ei koskaan saa ostettua terveyttä, vaan terveys ja terveellinen elämä tulevat aina omien elämäntapavalintojen kautta. Jos ovat tullakseen. 
 
T: Sami Korpiola

10 kommenttia:

  1. Hei!

    Odottelin tässä vähän aikaa kommenttejanne. Tosin parantelin samaan aikaan rauhassa myös omaa pitkittynyttä flunssaani ja poskionteloitani. Tuli äskettäin muutama juttu aiheeseen liittyen vielä mieleen, joten pistän ne nyt tähän ”kommenttiin”.

    Telkkarissa on mainostettu nyt niitä Get in Shape – proteeinijuomia. Niiden valmistaja on ilmeisesti nyt tv:ssä esillä olevan Julkkis BB:n sponsori. Nyt varmaankin ihmiset meillä luulevat, että hyvään kuntoon pääsee pelkästään näitä juomia ostamalla. Suomessahan ei kyseenalaisteta koskaan mitään terveyteen liittyvää. Jos kerran tuotteen nimikin jo sanoo, että kuntoon pääsee pelkästään kyseistä tuotetta juomalla, niin täytyyhän sen olla sitten myös totta. Ei kai kukaan väittäisi tällaistä, jos se ei olisi totta. Se vaihtoehto, että teitä kyseisen tuotteen valmistajan toimesta niin sanotusti ”kustaan linssiin”, ei voi mitenkään olla mahdollista. Eikö niin? Minun mielestäni kyse on tämän ja muidenkin vastaavien tuotteiden kohdalla täysin harhaanjohtavasta mainonnasta. Myönnän ilomielin olevani tässä asiassa väärässä, jos tuotteen valmistaja toimittaa minulle kunnolliset perustelut kyseisen tuotteen kuntoa parantavista terveysvaikutuksista. Verrattuna tietenkin kaikkiin muihin ruokakaupasta ostettaviin tuotteisiin. Ja sen lisäksi haluan myös, että valmistaja antaa kaikille maksaville asiakkailleen rahat takaisin – tyytyväisyystakuun. Siis siltä varalta että, jos kunto ei ”jostain syystä” tuotteen juomisen ansiosta nousekaan.

    Itse hankin äskettäin niitä ravintolisiä. Ajattelin, että ne ehkä auttaisivat samalla myös flunssaani. Yllättäen niistä ei ollut minulle mitään hyötyä, koska en niitä suurimmaksi osaksi edes tarvitse. Syön niitä jatkossa huolellisesti harkiten ja säännöstellen, kuten aina ennenkin. Kuulin äskettäin, että ravintolisien liikasyönti voi olla hengenvaarallista. Joku on kuulemma niihin joskus jopa kuollutkin. Vaarana on se, että pillereitä liikaa popsiessa saa elimistöönsä jonkun tai joidenkin ravintoaineiden osalta terveydelle vaarallisen yliannostuksen. Toinen vaara piilee aina siinä, että pillereiden sisällöstä ei koskaan voi varmuudella tietää. Ne voivat sisältää paljonkin epäpuhtauksia. Ja varsinkin netistä tilattuna ne voivat sisältää mitä vaan. Vaikka rotanmyrkkyä. Niinhän sitä aikanaan tutkimuksissakin todettiin netistä tilattavien potenssilääkkeidenkin osalta, että niissä oli aina suurimmaksi osaksi kaikkea muuta, mitä niistä piti olla. Eikö se niin ollut muutenkin, että keinotekoiset vitamiinit valmistetaan yleensä jäteöljystä? Luonnolliset keinot sekä ravintoaineiden saannin että potenssinkin osalta johtavat varmasti parempaan tulokseen kaikkien ihmisten kohdalla.

    On kyse sitten lääkäreiden määräämistä lääkkeistä tai netistä tilattavista pillereistä, niin kaikkien niiden kohdalla on loppupeleissä kyse täysin samasta ongelmasta. Eli siitä, että pillerit parantavat ongelman, mutta eivät yleensä koskaan ongelman syytä. Itse olen maksanut tästä tosiasiasta kovan hinnan omassa elämässäni. Minun olisi aikanaan pitänyt hoitaa omaa avioerostressiäni liikunnalla eikä turvautua lääkärin minulle määräämiin pillereihin. Lääkkeitä kannattaa yleensä syödä vain ensiapuun muutenkin. Pitkäaikaisesti käytettynä niiden sivuoireet aina pahenevat. Niiden pitkäaikainen käyttö pitäisi lääkäreiden teille aina säännöllisten tutkimusten avulla kunnollisesti perustella. Eli älkää koskaan uskoko mitään terveyteen liittyvää kritiikittä. Taustalla on aina iso bisnes. Kyse on aina ”terveystuotteiden” valmistajien ja niihin liittyvien palveluiden tarjoajien kohdalla suurimmaksi osaksi vain heidän omasta rahanhimostaan. Ei teidän terveydestänne.

    T: Sami Korpiola

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on niin laaja aihe, ja minulla on tähän paljon sanottavaa, että en oikein tiedä mistä aloittaisin. Sen takia olen "lykännyt" tätä kommentointia. Olen hyvin monessa asiassa Samin kanssa eri mieltä. Lähdetään nyt sitten vaikka vitamiineista ja ravintolisistä. Käytän koko ajan sanaa vitamiini vaikka tarkoitan sillä siis kaikkia kivennäisaineita ym. Vitamiineista on kyllä niin paljon tutkittua ja puolueetonta tutkimustietoa, ja siellä ei onneksi ole aina lääkefirmat taustalla niitä maksamassa, koska eivät ole lääkkeitä. Vitamiineja valmistavat monet muutkin kuin lääketehtaat. Mielestäni vitamiinien syönnillä juuri ehkäistään sairauksia ja ongelmia, ei toki pelkästään, niihin asioihin vaikuttaa myös monet muutkin asiat, mutta voivat vaikuttaa paljonkin. Esim. paljon puhuttu D-vitamiini, sitä ei vaan täällä pohjolassa saa mitenkään tarpeeksi auringosta ja ravinnosta. Lisää tarvitsee ehdottomasti. Ja aikuiset mielellään 100 mg päivässä. Täällä erittäin hyvä juttu D-vitamiinista http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247 Sen on todettu ehkäisevän noin sataa sairautta (siis jos sitä saa tarpeeksi, Suomen saantisuositukset ovat aivan takapajuisia, ja niillä ei saavuteta mitään terveysvaikutuksia, eivätkä ehkäise sairauksia, juuri ja juuri pitävät riisitaudin poissa) mm. sydän- ja verisuonisairauksia ja masennusta. Kuinka paljon Suomikin voisi säästää sairauskuluissa pelkästään sillä, että kaikilta mittattaisiin verestä veren D-vitamiinitaso, ja sitten syötäisiin niin paljon D-vitamiinia, että tasot olisivat kohdallaan, eli mielellään yli 100 nmol/l. D-vitamiinista puhutaankin nykyään enemmän hormoonina kuin vitamiinina, ja se säätää yli 200 geenin toimintaa. Kyllä minä mieluummin syön päivittäin D-vitamiinia purkista, kun jään odottelemaan ja katselemaan, että tuleekohan minulle joku noista listatuista taudeista, esim. MS-tauti, mihin on löydetty selkeä yhteys D-vitamiiniin. Eipä sitä tautia juuri tunneta muualla kuin pohjolassa, samoin kuten osteoporoosi. Sekin on käsittämätöntä, että täällä on todella paljon osteoporoosia vaikka aikuisetkin juo maitoa, eli se ei liity pelkästään kalsiumin saantiin. Eli jos et saa tarpeeksi d-vitamiinia, magnesiumia ja itseasiassa K-vitamiinia, niin kalsium ei imeydy luustoon vaan verisuoniin, ja se aiheuttaa verisuonten kalkkeutumisen ja sydän- ja verisuonitauteja, toki niitä aiheuttaa muutkin asiat. Ja itseasiassa D-vitamiinin tuotanto ihossa edellyttää riittävää magnesiumin saantia, eli sitäkin kyllä purkista tulisi ottaa. Kaikki vähän niinkuin vaikuttaa kaikkeen. Vanhaan kunnon Arvo Ylpön aikaan D-vitamiiniakin syötiin kunnolla, pikku lapsetkin saivat 100 mg/pv.

      Poista
    2. Suomen maaperä on niin köyhää, että vaikka söisi kuinka monipuolisesti ja hyvin, paljon vihanneksia ja kasviksia, niin moniakaan vitamiineja ei vaan saa tarpeeksi, esim. juuri magnesium, sinkki, seleeni, b-ryhmän vitamiinit. Ja varsinkin C:tä ja B-ryhmän vitamiineja tulee saada riittävästi päivittäin, koska ovat vesiliukoisia. Myös omega3:sten vaikutuksesta on niin hirvesäti tutkimuksia, että niitä kyllä kannattaa myös kaikkien syödä. Kalaa pitäisi syödä ihan hirveästi, että saisi tarvittavan määrän omega3:sia. Siinä tulee jo sitten kalojen myrkkyongelma vastaan. Kyllä tosiaan vitamiinien liikasyönnistä voi olla haittaa ja saada jopa myrkytyksen, mutta kun pakkausmerkintöjä noudattaa, niin ei hätää ole. Kaikessa liika on liikaa, jopa vesi on vaarallista, jos sitä monia litroja päivässä juo.
      Enkä minäkään suosittele ketään missään nimessä tilaamaan jostain ihmeellisestä verkkokaupasta yhtään mitään. Sen tulee olla tunnettu/tiedetty suomalainen verkkokauppa tai vaikka Iherb, jenkkiläinen mistä monikin tilaa, ja ovat varmasti turvallisia ja monesti paljon parempiakin kun suomalaiset.

      Lääkeyhtiöitä, lääkkeitä ja perinteisiä lääkäreitä en minäkään kauheasti "kannata". Lääkkeillä yleensä hoidetaan vain oiretta, eikä syytä ollenkaan. Aika moniin sairauksiin tai ongelmiin pystyy vaikuttamaan ravinnolla, liikunnalla, kunnon yöunilla, stressin välttämisellä ja juurikin riittävällä vitamiinien saannilla. Onneksi funktionaalisten lääkäreiden suosio on kovassa kasvussa, esim. Olli Sovijärvi ei pysty ottamaan lisää potilaita tällä hetkellä. Täällä hänen hyvä kirjoituksensa http://ollisintegrallife.com/2013/09/03/mihin-suuntaan-terveydenhoitomme-on-menossa/ Hän on paleo ruokavalion kannattaja, eli viljat ja maitotuotteet on pois ruokavaliosta. Hän on itse parantunut sillä ruokavaliolla mm. monista allergioista. Toinen tunnettu funktionaalinen lääkäri on Antti Heikkilä, ja hän taas on VHH ruokavalion puolestapuhuja. Lääkefirmat ovat vähän samanlaisia kuin isot kansainväliset ruokajätit, niillä on niin paljon rahaa ja valtaa, että pystyvät monia asioita ns. "vääristelemään" ja pitämään hyviä "lobbauspuheita" esim. kaikenmaailman rokotteet. Hyviä on ja paljonkin, mutta nämä uudet mitä tulee koko ajan, niin hieman hirvittää. Mitä niistä sikainfluenssarokotteistakin tuli. Ja nyt aloitetaan kohta Suomessakin HPV rokotukset, eli kohdunkaulansyöpää vastaan, ja se on esim. jo Japanistakin vedetty pois, kun aiheuttanut enemmän haittoja. Lääkefirmat myös rahoittavat monia tutkimuksia jolloin ne eivät ole kovin luotettavia, varsinkin jos tutkimus vähentäisi jonkun lääkkeen käyttöä. Tuloshan saadaan sitten heille edulliseksi. Nyt jätän tämän tähän, jatkan toisella kertaa. Sitten kirjoitan enemmän ravinnosta, eri ruokavalioista ym.

      Poista
  2. Moi, Sirpa!

    Kiitos sinulle taas paljon asiantuntevasta kommentistasi. Tekstisi oli taas todella hyvää ja siinä oli paljon hyvin perusteltuja näkökulmia. Onneksi myös julkaisit sen kahdessa osassa. Yhdellä kertaa ei voi tämän blogin kommenteissa julkaista koskaan kovin pitkää kommenttia. Ainakin 50 riviä pitäisi kuitenkin vielä mennä kerralla läpi.

    Sirpa, sinulla on kiistatta todella paljon tietoa näistä asioista. Itse asiassa tällä kertaa olen kuitenkin lähes kaikessa pitkälti samaa mieltä kanssasi. Ehkä sitten, kun jatkat asian kommentointia, niin näkemyseroja voi meiltä taas jo enemmän löytyä. Jokin aikaa sitten tutustuin myös itse enemmän julkisuudessa paljon käytyyn rasvakeskusteluun. Totesin, että se on käytännössä täysin loputon suo. Siihen keskusteluun liittyvistä asioista on jo ”asiantuntijoillakin” todella ristiriitaisia näkemyksiä lähes kaikkien asioiden osalta. Kun keskustelu kovien ja pehmeiden rasvojen väliltä ei ratkennut, niin nyt kiistellään sitten jo muun muassa transrasvoista, rasvojen puhtaudesta, omega-rasvahappojen välisestä suhteesta jne. jne. Itse jätin tämän aiheen tonkimisen tältä osin tähän. Yritän itse vain pysyä kohtuudessa kaikkien rasvojen osalta.

    Sirpalle: Ajattelin, että ehkä tässä yhteydessä olisi kiva saada hieman lisätietoa myös funktionaalisesta lääketieteestä ja ruoka-aineiden lisäaineista. Tunnet nämä asiat varmasti paljon paremmin kuin minä. Funktionaalisesta lääketieteestä en itse paljon tiedä, mutta periaatteessa sitä kuitenkin kannatan. Sattuneesta syystä tiedän hyvin, mitä kaikkea harmia lääkäreistä ja lääkkeistä voi ihmiselle pahimmillaan aiheutua. Lääkäreitä tai lääketeollisuutta ei saa koskaan kunnolla edes mihinkään vastuuseen teoistaan. Ei ainakaan meillä Suomessa. Ruoka-aineiden lisäaineiden osalta en myöskään ole mikään ekspertti. Aikanaan omien ruoka-aineallergioideni ja mahaoireideni takia kaupan tuotteiden tuoteselosteita enemmän lueskelin. Kyllä ne luettelot aikanaan minustakin vaikuttivat paljon enemmän kemiallisten aineiden luetteloilta kuin ravintoaineilta. Eli nykyisin pistänkin vain kiltisti suuhuni kaiken sen, mitä kaupasta ostan. Ja tyydyn sitten aina siihen. Välttääkseni siis turhaa stressiä tämän asian osalta. Eli, jos sinulla Sirpa intoa vielä riittää, niin näistä asioista voisit ehkä meille muillekin hieman kertoa vielä lisää. Jos joku lukijani haluaa niistä sinulta suoraan sitten jotain kysyä, niin voit sitten tietenkin aina vastata hänelle myös suoraan. Minä vain sitten omasta puolestani kiitän jossain vaiheessa lyhyesti hänen kommenteistaan ja sinun kommenteistasi.

    Kirjoitan huomenna tähän blogiin kokonaan uuden tekstin urheiluvalmennukseen liittyen. Kommentoin tässä nyt saman tien vielä joitain asioita tämän tekstin aiheeseen liittyen. Huomenna kirjoitan uuden tekstini kuitenkin ennen muiden tekstieni kommenttien kommentoimista. Keskittyminen on aina uusimmassa tekstissä muutenkin eniten, koska aivot sitä työstävät aina 24 h. Sitten, kun saa omat ajatuksensa kirjoitettua auki, niin sitten taas helpottaa. Omat aivot niinsanotusti silloin aina tyhjenevät sen asian osalta. Ja tilaa riittää sitten taas enemmän muillekin ajatuksille.

    VastaaPoista
  3. jatkuu...

    Kuten sanottua, niin tällä kertaa meille ei kuitenkaan jäänyt paljon mitään kiisteltävää. Olen siis aika pitkälti kaikkien eilen kommentoimiesi asioiden osalta kanssasi samoilla linjoilla. Siis pääpiirteissään. Näissä asioissa keskustelumme leviää kuitenkin aina helpommin kuin pullataikina. Joissain asioissa meillä on erilaisia näkemyksiä. Sen tiedämme molemmat hyvin jo entuudestaan. Hyväksi aina kuitenkin on se, että on olemassa erilaisia näkemyksiä. Jos kaikki ihmiset olisivat aina kaikessa samoilla linjoilla, niin mitkään asiat eivät koskaan menisi missään asiassa eteenpäin.

    Itse en ole näiden ravintoaine-asioiden suhteen kovin fanaattinen miltään osin. Vahvimmat terveyteen liittyvät näkemykseni liittyvätkin ennen kaikkea juuri kaikkeen kaupallisuuteen ja sen aiheuttamiin ongelmiin. Kuten tekstini otsikkokin Terveys on bisnestä. Miksi me emme sitä bisneksenä yleensä ymmärrä? jo kertoi. Kaiken takana on nykymaailmassa aina taloudelliset motiivit. Kapitalismi ja materialismi ovat meidän kaikkien ihmisten suurimmat jumalat nykyään. Myös kaikki perinteiset hyvät aatteet ja arvot ovat nykyisin jo väistyneet itsekkyyden tieltä sivuun. Kaikki on nykyisin aina kaikessa kaupan. Nykyisin ihmissuhteetkin lasketaan monesti jo euroissa. Myös rakkaus on monesti jo täysin toisarvoinen asia. Ihmiset eivät enää välitä toisista ihmisistä samalla tavalla kuin joskus ennen. Rahan hankkiminen on tärkeää, mutta sen liika arvostaminen ja ahnehtiminen ei ole kuitenkaan koskaan kenellekkään hyväksi. Niinhän sitä sanotaan, että raha ei tee koskaan ketään ihmistä onnelliseksi. Monesti se aiheuttaakin ihmisille vain lisää ongelmia kaikessa elämässä. Nykyaikana kaikki henkilökohtaiset ongelmat yritetään aina ratkaista rahalla. Luullaan, että rahalla saa aina ostettua itselleen lisää terveyttä ja onnellisuutta. Yleensä unohdetaan se tosia-asia, että onnellisuus ja terveys tulevat ihmisistä aina sisältäpäin. Ei rahalla ostettuna ulkoapäin. Muistetaan myös se tosia-asia, että jos emme itse pysy terveinä ja hyväkuntoisina, niin silloin emme myöskään koskaan pysty täysillä edes omista rahoistammekaan nauttimaan. Tämä muistutus olikin kohdennettu erityisesti juuri ura-ihmisten suuntaan. Pointtini on siis tässä se, että kaupallisuus kannattaa aina pitää mielessä kaikkien elämään kuuluvien asioiden suhteen. Ja nimenomaan erityisesti juuri kaikkien terveyteen liittyvien tuotteiden ja palveluiden suhteen. Jokainen terveystuotteiden ja -palveluiden tarjoaja kehuu tietysti aina vuolaasti omia tuotteitaan. Ja tarjoaa niistä sitten asiakkailleen aina vain oman bisneksensä kannalta parhaiten sopivia tietoja. Itse olen nykyisin aika kriittinen kaikkien terveyteen liittyvien asioiden suhteen. Huijareita riittää aina joka puolella. Muutenkin näihin aiheisiin liittyvä tieto on monesti jo niin ristiriitaista, että sen tiedon sijaan otan itse aina mielummin oman terveen järkeni käyttöön. Vaikka joku ihminen ei itse olisikaan mikään järjen jättiläinen, niin silti hänenkin on jossain vaiheessa tajuttava jo tämä nykyajan tosiasia. Eli se tosiasia, että häntä kustaan niinsanotusti koko ajan kaiken kaupallisuuden nimissä linssiin joka puolella. Välillä kaikki meistä tarvitsevat lääkäreitä, lääkkeitä, ravintolisiä ja muita terveyteen liittyviä kaupallisia tuotteita ja palveluita. Todellisuudessa me kaikki tarvitsemme niitä kuitenkin vain murto-osan siitä, miten paljon niitä nyt itsellemme koko ajan ostamme.

    VastaaPoista
  4. jatkuu...

    Tämän kommentin loppuun kerron teille vielä yhden ”hauskan” jutun. Tai siis ainakin minun omasta mielestäni hauskan jutun.

    Tv:ssä on välillä pyörinyt niitä ravintolisämainoksia. Itse en niistä ollenkaan pidä. Varmaan jo aiemmin kirjoittamieni tekstienkin perusteella jo hyvin arvaattekin syyni siihen. Yhtenä iltana satuin tässä kerran miettimään jotain ravintolisiin liittyviä asioita. Sitten kuitenkin keskellä yötä nämä tv:ssä olleet mainokset tulivat minulle taas yllättäen mieleen. Alitajuntani oli minulle tuottanut tietämättäni jo yhden valmiin lausahduksenkin kyseisiin tv-mainoksiin littyen. Tämä lausahdus tuli minulle myös täysin itsestään ja täysin yllättäen mieleen. Se minua itseäni sitten keskellä yötä kovasti hymyilyttikin. Kyseinen lausahdus menee kutakuinkin näin:

    ”Jos syötte paljon hainrustoa, niin pysytte aina vahvana. Jos syötte paljon magnesiumia, niin pysytte aina rentona. Jos kuitenkin joskus ostatte jompaa kumpaa edellämainituista, niin silloin pysytte aina vain tyhminä”.

    Eli sellaista.

    Hyvää viikonloppua kaikille toivottaen!

    Siis huomista urheiluvalmennukseen liittyvää tekstiäni odotellessanne.

    T: Sami Korpiola

    VastaaPoista
  5. No, nyt sitten jatkan ravinnosta, ruokavalioista, rasvoista, lisäaineista ja luomusta. Itse olen ns. osittain karppaaja, eli syön kaikkea kuitenkin silloin tällöin, juhlissa herkkuja, kotonakin silloin tällöin vaikka jäätelöä ym. Normi arkielämässä en syö perunaa, leipää, puuroja tai siis viljoja, enkä makeita, herkkuja, hedelmiä, mehuja ym. Mutta yksi hiilariruoka on mistä en luovu ja se on riisi. Olen riisifani, tykkään kiinalaisesta ja sushista. Se on tosi hyvä Sami, että sinä et syö viljoja. Viljat vaan aiheuttavat niin kamalasti ongelmia. Eli jos ön vähänkään jotain epämääräisiä ongelmia, päänsärkyä, mahakipuja, iho-ongelmia tai nivel- ym. kipuja esim. selässä, niin ensimmäisenä aina kannattaa kokeilla viljojen pois jättämistä. Tuota tulisi kokeilla vähintään 2 kk, että tuloksen näkee. Nyt on muotia olla gluteenittomalla ruokavaliolla, mutta monille se ei riitä, vaan viljat pitää jättää kokonaan pois. Viljoissa on paljon muitakin haitallisia aineita kuin tuo gluteeni, täällä lisää http://www.biovaan.fi/kivikautiset/viljat.html Eli mieluummin ensin kaikki viljat pois, ja sitten vaikka niitä vähän palauttelee takas, jos kroppa kestää. Viljoista ei oikein ole mitään hyötyä. VHH (vähähiilihydraattinen) ruokavalio on ehkä edelleenkin hieman väärinymmärretty, eli se ei todellakaan tarkoita, että syödään kauheasti voita, kermaa ja pekonia. Siinä syödään paljon vihanneksia, kasviksia, proteiniia, pähkinöitä, siemeniä ja sitä rasvaa. Täällä hyvin lisää http://www.vähähiilihydraattinendieetti.fi/ ja täällä hyvin http://vahahiilihydraattinen-ruokavalio-vhh.blogspot.fi/ Ruotsissa ollaan tässäkin asiassa paljon edenpänä kuin Suomessa. VHH on erittäin hyvä ja terveellinen ruokavalio ja se sopii kaikenikäisille. Se ei ole mikään lyhyt dieetti vaan loppuelämän ruokavalio. Siihen liittyy myös niin paljon monia muitakin hyviä asioita, kuten lisäaineiden, makeutusaineiden, margariinien, sokerin, viljojen välttely tai poisjättäminen kokonaan.
    Aloitetaan vaikka rasvoista, eli kaikkien tulisi käyttää vain voita, oliivi-, kookos- ja kalaöljyä, eli luonnollisia rasvoja. Margariinit ovat aivan kauheita, saattavat olla yhden molekyylin päässä MUOVISTA. Se kertoo jo niistä hyvin, kun Flora ei sula kesähelteellä :) Täällä esim. http://www.tiltu.net/misc/margariini.pdf Rasvat ei aiheuta kolestrolin nousua eikä sydän- ja verisuonitauteja vaan hiilarit ja tulehdustila elimistössä, omega3 ja omega6:sten epätasapaino. Suomalaiset saavat aivan liikaa omega6:sta, sen takia rypsiäkään en suosittele. Ja loppujenlopuksi sitä voitakaan ei nyt niin hirveästi kulu, kun leivänsyönnin lopettaa :) Moni kärsii makeanhimosta, kun jättää viljat ja leivän puputtamisen, niin usein loppuu makeanhimokin.

    VastaaPoista
  6. Sitten vähän lisä- ym. aineista. VHH ruokavalioon liittyy juurikin luonnollisuus, eli tehdään itse ruokaa mahdollisimman puhtaista (luomu) yksinkertaisista perusaineista. Lisä- ja makeutusaineet aiheuttavat erinäisiä ongelmia, varsinkin paljonkäytetyt aromivahvenne (E621) ja aspartaami. http://kemikaalicocktail.blogspot.fi/2008/03/e621.html ja http://www.elinahytonen.fi/2013/01/uusimpien-tutkimusten-mukaan-aspartaami-tekee-sairaaksi/ Onneksi näiden haitoista aletaan tietää yhä enemmän ja niiden käyttöä vähennetään koko ajan. Monista esim. makkaroista ja leikkeleistä on tuo E621 poistettu. Aspartaamia en suosittele missään muodossa, eli yleensä kaikki light tuotteet on sillä makeutettu. Se on kuitenkin se yleisin ja taitaa olla myös edullisin, mutta en kyllä mitään keinotekoisia makeutusaineita kannata. Jos itse pitää valita, niin valitsisin ihan perinteisellä sokerilla makeutetun. Itse käytän steviaa, mikä on yrtti ja todella makea, vaikkakin se valkoinen höttö mitä kaupassa myydään, on jo melko kaukana alkuperäisestä. Mutta käytän sitä tosi vähän, lähinnä aamulla jugourtin tai smoothien joukossa. Mutta VHH ruokavaliossa tulee melko vähän näitä aineita, koska siinä ei käytännössä koskaan käytetä mikroruokia, eineksiä, karkkeja, keksejä ym. Jos sinä Sami katsot ruokapaketin kyljestä hiilarit, proteiniit, rasvat ja kalorit, niin minä katson että mistä tuote on valmistettu ja mitä lisä- ja säilöntäaineita siinä on sekä mitä rasvoja on käytetty. Eli yritän viimeiseen asti välttää juuri aromivahvennetta, aspartaamia, kovetettuja- tai osittain kovetettuja kasvirasvoja ja öljyjä, eli juuri niitä margariineja. Eilenkin sai kaupassa kyllä tehdä töitä, että löysi sellaisia karjalanpiirakoita pakkasesta, mitkä tuota kasvirasvaa eivät sisältäneet. Löytyihön sieltä sitten yksi mikä oli tehty voilla, joten se päätyi minun ostoskärryyn.
    En tiedä millä perusteella sitten valitse ruuan milloinkin mitä ostat, kun jos katsot kaikkia noita asioita, niin mikä sitten vaikuttaa ostopäätökseen? Meneekö se sitten sillä tavalla, että ennen treenausta valitset tuotteen missä on paljon hiilareita ja kaloreilla ei väliä? Ja sitten treenien jälkeen tuotteen missä on paljon proteiniia, vai mitenkä? Kun noudattaa VHH:tä niin on helppoa katsoa vaan ne hiilarit, ja tietty sit muuten mitä se sisältää.

    VastaaPoista
  7. Sitten luomusta jonkin verran. Itse suosin luomua jonkin verran ja tietyissä tuotteissa aina, kuten maito, kananmunat, banaanit ja omenat. Nämä ovat myös suht edullisia vaikka luomuja ovatkin. Nykyään ostan myös rusinat ja kuivatut luumut luomuina. Näitä tuotteita meillä käyttää lähinnä lapset paitsi kananmunia kaikki. Kananmuna se vasta oiva, helppo, ravintorikas ja edullinen ruoka onkin. Se sisältää oikeastaan kaikkia muita vitamiineja- ja kivennäisaineita paitsi c-vitamiinia. Kananmunia voi huoletta syödä vaikka päivittäin, siitä saa oivan aamupalan, lounaan ja vaikka illallisen kun käyttää mielikuvitusta. Maukkaita munakkaita vaikka minkälaisilla erilaisilla täytteillä. Erittäin hyvä proteiinin lähde. Luomu ei taida ravintosisällöltään olla juurikaan tai ollenkaan parempaa kuin normituotteet, mutta niissä ei ole torjunta- eikä säilöntäaineita. Näitä asioita minä ajattelen kun ostan luomua. Myös maku on parempi ainakin maidossa ja kananmunissa. Harmi vaan, että Suomessa luomua on saatavilla melko vähän, verrattuna moniin muihin maihin ja se on kallista. Toki Suomessa on ruoka muutenkin kallista. Luomaruoka ei mielestäni ole rahantuhlausta kuten sinä Sami sanoit, vaan siinä voi ehkä oikeasti ajatellakin ostavansa "terveyttä", koska ei saa elimistöönsä torjunta- ja säilöntäaineita. Niitä meidän elimistöön sitten ehtiikin vuosien varrella kertyä ihan tarpeeksi.
    Ja sitten vielä näistä proteeni juomista, patukoista ym. Ne on ihan hirveitä, en suosittele kenellekään. Esim. nyt BB:ssä paljon mainostettu Get in Shape tuotteet, aivan hirveetä moskaa. Esim. tämä patukka http://suomenlisaravinne.fi/tuotteet/patukat/ niin täynnä lisäaineita, soijaa, palmurasvaa. Soijaa en suosita kans kellekään http://www.elinahytonen.fi/2011/01/soija-ongelmaruokaa/ ja palmurasva- tai öljy on ihan moskaa, siitähän tehdään biodieseliä En ymmärrä myöskään, miten sitä voidaan kutsua proteenipatukaksi, kun siinä on hiilareita enemmän? Ja sisältää tosiaan ihan puhdasta valkoista sokeria, ihme kyllä että siinä ei ole aspartaamia, kun on ns. kuntoilijoiden/urheilijoiden käyttämä. Kun he ehkä enemmän niitä kaloreita tuijottavat, niin sillä olis saatu niitä alas. Tuohon ei ole edes lisätty mitään hyödyllisiä vitamiineja. Niiden proteiini juomaa tutkiessa itseasiassa huomasin, että he käyttivät siinä virheellisesti sanaa valmistettu raaka maidosta, vaikka kai tarkoitetaan tuoretta maitoa. Sinne lähtikin samantien sähköpostia asiasta. Kiva seurata, että korjaavatko asian. Se juoma nyt oli vähän parempi tuote kuin patukat. Mutta en kyl suosittele niitäkään kellekään ja itse joisin hätätapauksessa :) Kyllä on sata tai tuhat kertaa parempi proteiini annos syödä vaikka kaksi keitettyä kananmunaa ja vaikka täys- eli punaista maitoa päälle. Tässä nyt tällä erää kommentit. Kysele Sami tai joku muu lisää, jos jostain haluat/haluatte enemmän komentteja, tietoa tai mielipiteitä. Palataan taas.

    VastaaPoista
  8. Moi, Sirpa!

    Kiitos taas hienosta kommentistasi. Pistän uusimman tekstini kommentteihin maininnan näistä tämän tekstin kommenteistasi. Monesti ihmiset perehtyvät enemmän uusimpiin teksteihin. Tosin ne, ketkä ovat tästä aiheesta kiinnostuneita löytävät tänne hyvin myös suosituimmat-tekstit-laatikosta käsin. Monet ovat tämän tekstini jo aiemmin ehtineet lukeakin. Kommenttisi varmasti kyllä näitäkin ihmisiä kiinnostavat. Terveys on tärkeä asia meille kaikille. Kommentoin nyt lyhyesti tätä kommenttiasi ja palaan myöhemmin tarvittaessa asiaan.

    Viljatuotteet aiheuttavat minulle itselleni aina mahakipuja ja pallomahan. En voi niitä siitä syystä syödä ollenkaan. Vehnäjauho ei ole hyvä tuote missään nimessä muutenkaan. Kaura olisi hyvä tuote, mutta en voi syödä sitäkään. Se, mikä minua monesti kaupassa jurppii on se, että vehnäjauhoa tungetaan aina väkisin suurimpaan osaan kaupan tuotteista.

    Hiilihydraattien osalta itse suosin enemmän perunaa kuin riisiä. Syön kyllä riisiäkin. Myös riisi joskus minua turvottaa. Lantionliike on omassa lajissani erityisen tärkeää, eikä se pallomahan kanssa onnistu ollenkaan. Ei ole muutenkaan kiva olla ”raskaana”.

    Rasvojen osalta olen kanssasi eri linjoilla. Minun mielestäni kaikkia rasvoja kannattaa syödä, mutta kaikkea kohtuudella. Eli mahdollisimman vähän, mutta kuitenkin riittävästi. Kun ei voi mistään varmuudella tietää, mikä rasva on hyvä ja mikä huono, niin olen tehnyt itse kompromissin kaikkien rasvojen osalta. Kuten jo aiemmin mainitsin, niin rasvakeskustelu on täysin loputon suo ja se paisuu koko ajan edelleen.

    Light-limut ja keinotekoiset makeutusaineet ovat myrkkyjä. Olen samaa mieltä kanssasi siitä. Joskus harvoin light-juomia itse ostan. Jos saan niitä jostain halvalla ja olen silloin laihiksella. Lähinnä janojuomaksi.

    Itse pyrin aina mitoittamaan omat syömiseni niin, että kulutan aina sen, minkä syön. Siitä syystä lasken niitä kaloreita. En siis huvikseni. Olen muutenkin huomannut sen, että ruokahalu kasvaa aina syödessä. Myös siksi yritän katsoa niiden kaloreiden perään. Kun mahaan ruokaa usein innolla mättää, niin helposti päivän kalorimäärä kasvaa aina liian suureksi. Aiemmin söin enemmän treenien jälkeen, mutta nyt olen yrittänyt jo kontroloida sitäkin. Treenaaminen antaa syömisille lisää pelivaraa, mutta nälkääkin se yleensä kyllä kasvattaa. Proteiineista on aina pula, liikarasvoja pyrin välttämään ja hiilihydraatteja syön tarpeen mukaan. Ilman hiilihydraatteja en jaksa tehdä mitään. En ainakaan treenata. Myös palautumisen kannalta on tärkeää, että hiilihydraattivarastot treenin jälkeen aina täytetään. Niille proteiinijauhejuomien lutkuttajille olen monesti sanonut, että älkää leikkikö niiden jauheiden kanssa vaan juokaa aina litra maitoa treenin jälkeen. Ehkä heillä on vielä jonkinlainen rintaruokinnan tarve, kun pitää niistä pulloissa aina niin innokkaasti lutkuttaa. Maidossa on kaikkea ja se toimii tutkitusti parhaiten palautusjuomana. Get in shape proteiinipatukat ja -juomat ovat täyttä humpuukia. Varmaankin niiden valmistajan ja myyjien mukaan niitä kannattaa syödä koko ajan mahdollisimman paljon.

    Minulla ei ole mitään luomua vastaan. Päinvastoin. Kunhan luomu on oikeasti luomua. Ja kunhan sen hinta on kohdillaan. Tai edes jotenkin kohtuullisella tasolla. Luomun osalta ihmisillä on ehkä jonkinlainen entisaikojen maalaisidyllin kaipuu. Tehotuotanto ja maantieteellinen sijaintimme tekevät luomusta aika epäkäytännöllisen tuotteen. Siis hinnan ja valikoiman kannalta. Ehkä luomussa on paljonkin samaa ideaa kuin siinä vihreän puolueen tuulivoiman kaipuussa.

    Eli sellaista. Katsotaan, miten keskustelumme tästä etenee ja mitä mieleen tulee jatkossa näihin asioihin liittyen. Kysykää Sirpalta lisää hänen spesiaaliaiheistaan ja kommentoikaa keskusteluamme.

    T: Sami Korpiola

    VastaaPoista