lauantai 9. elokuuta 2014

Elämän tasapainon merkitys ihmisen hyvinvointiin

Moi vaan, kaikille rakkaille lukijoilleni!
 
Nyt on se pahin lomakausi sitten taas jo ohitse ja nämä helteetkin viimeistään tiistaihin mennessä helpottamassa.

Eli, se kuuluisa elämän tasapainokin on jälleen mahdollinen. No, joo. Rajansa aina kaikella, myös näillä helteilläkin. Itselleni nämä helteet eivät sovi kovin hyvin. Olen enemmänkin sellainen syysihminen. Koko kroppanikin tykkää aina paljon juuri siitä syksyn raikkaasta ilmasta. Kaikella on aina tietenkin myös se positiivinen puolensa kuten näillä helteilläkin. Kun aurinko paistaa lämpimästi, niin hyvällä tuurilla voi nähdä jopa jonkun suomalaisenkin hymyilevän. Lomien tarkoitushan on nimenomaan juuri se, että se kadoksissa oleva hymy saataisiin sitten ainakin vähäksi aikaa takaisin. No, toivotaan parasta eikä olla liian negatiivisia jo valmiiksi. Vaikka kyllähän tämä kauhea taloudellinen lamakin potkii meitä suomalaisia tällä hetkellä kovasti päähän.
 
9 kuukauden tulehduskierteeni jälkeen olen itse löytänyt omaan elämääni tasapainon. Ja oppinut sitä elämän tasapainoa nyt myös aivan toisella tavalla arvostamaan. Aiemmin ajattelin enemmän niin, että kova kunto ratkaisee aina kaiken. Se kuntopuolikin on kuitenkin käytännössä aina yllättävän haavoittuva, kuten oma terveyskin. Ja varsinkin silloin, jos oma elämä ei muuten ole tasapainossa. Oman elämämme tasapaino on todella tärkeä asia niin kunnon, terveyden kuin oman onnellisuutemmekin kannalta.
 
Oman elämämme tasapaino menee meiltä helposti aina kokonaan pilalle, jos yksikin elämämme tärkeistä osa-alueista ajautuu meillä paljon epätasapainoon. Oli kyse sitten työelämästä, perhe-elämästä, läheisistä ihmissuhteista, taloudesta, terveydestä, henkisestä tai fyysisestä hyvinvoinnista tai mistä tahansa muusta elämässä tärkeästä asiasta. Elämän tasapaino järkkyy siis aina yllättävänkin helposti. Se toimii siinä kohdin myös samalla periaatteella kuin tulehduskierteetkin. Eli, syntyy sellainen negatiivinen kierre, joka sotkee sitten lopulta tasapainomme aina myös kaikilla muillakin elämämme eri osa-alueilla. Elämässä vastoinkäymiset kasaantuvat aina muutenkin ja kyse ei koskaan voi silloin olla pelkistä sattumista.
 
Kun tulehduskierteeni oli minulla pahasti päällä viime syksynä, niin lupasin silloin ison viinapullon ja hunajapurkin parhaan flunssantorjuntavinkin keksineelle lukijalleni. Nyt olen sitten itse keksinyt sen parhaan flunssantorjuntavinkin, joten täytyy nyt käydä ostamassa kyseiset palkinnot sitten itselleni. Ja heittää ne sitten heti huiviin, jos flunssa pääsee syksyllä iskemään. Lepo on kuitenkin aina paras lääke flunssaan, mutta se on sitten jo flunssan hoitoa, ei sen torjuntaa. Kiistatta paras tapa suojautua flunssilta on oman elämänsä tasapainon löytäminen ja sen ylläpitäminen. Silloin vastustuskyky on ihmisellä aina vahvimmillaan. Sitten ei tarvitse enää jatkuvasti väistellä niitä pärskiviä nuhaneniäkään.
 
Ihminen on aina psykofyysinen kokonaisuus. Kun mieli kärsii niin kroppa valittaa ja toisin päin. Itsestään ja omasta hyvinvoinnistaan huolehtiminen on aina elämän tasapainon välttämätön edellytys. Säännölliset elämäntavat, monipuolinen ruokavalio ja riittävä liikkuminen auttavat tietenkin tässä asiassa aina paljon. Jonkinlainen tasapaino pitää kuitenkin tavallaan löytää aina kaikessa. Niin omien elämäntapojen kuin kaiken muunkin kohdalla. Arvo Ylppö sanoi aikanaan, että kaikkea voi elämässä aina tehdä, kunhan vain pysyy kaikessa aina kohtuudessa. Ylpön opeilla on myös laajempi merkitys elämän tasapainon kohdalla. Niin fyysisen, henkisen kuin kokonaisvaltaisenkin hyvinvoinnin kohdalla.
 
On totta, että elämässä on paljon asioita, joihin emme itse pysty paljon vaikuttamaan. Tai ainakin niin usein itse ajattelemme. Kaikkeen voimme kuitenkin aina itse vaikuttaa, koska jokainen on aina oman onnensa seppä. Yleensä meillä ei vain rohkeus riitä näiden vaikeiden päätösten tekemiseen. Suomessa ei kukaan saa koskaan rauhassa olla onnellinen muutenkaan. Ja siitä syystä me suomalaiset elämmekin aina liian paljon yleisen mielipiteen mukaan. Tosiasia on kuitenkin se, että jos emme itse pidä koko ajan huolta itsestämme ja omasta onnellisuudestamme, niin kukaan muukaan ei pidä meistä huolta. Monestihan muut ihmiset innostuvat silloin vielä enemmän meitä kiusaamaan, kun meillä itsellämme on vaikeaa. Itsekkyys onkin aina hyvin tervettä ja hyvin suotavaa silloin, kun kyse on meidän omasta terveydestämme ja onnellisuudestamme. Jos oman hyvinvointimme kohdalla emme aina ole tarpeeksi itsekkäitä, niin silloin meistä ei ole koskaan mitään iloa (hyötyä) myöskään muillekaan ihmisille.

Kun oman elämämme tasapaino alkaa meillä järkkymään, niin silloin meidän täytyy aina reagoida siihen nopeasti. Oli se kyseinen häiriötekijä mikä tahansa. Siis, jotta siltä edellä mainitulta elämän negatiiviselta kierteeltä itse välttyisimme. Mikään asia ei maailmassa ole oman elämämme tasapainon menettämisen arvoinen. Yleensähän elämän tasapainon menettämisen seurauksena menee meiltä siinä samalla sitten myös se elämän tärkein asia eli oma terveys. Oma terveytemme ei saa koskaan olla kaupan. Elämämme häiriötekijät on siis aina nopeasti korjattava tavalla tai toisella. Mihinkään sellaiseen asiaan tai ihmissuhteeseen ei meidän kannata koskaan panostaa, joka syö meiltä vain turhaan pois meidän omaa positiivista energiaamme. Tässä kohdin meiltä täytyy oman hyvinvointimme puolesta löytyä aina paljon rohkeutta ja sitä tervettä itsekkyyttäkin. Liikunta on aina parasta stressi- ja psyykelääkettä. Sekään ei kuitenkaan auta elämän tasapainoa meille palauttamaan, jos sitä epätasapainon aiheuttanutta häiriötekijää ei ole vielä hoidettu pois päiväjärjestyksestä.
 
Itse en ole uskonnollinen ihminen. Uskontojen nimissä on aina tehty muille ihmisille enemmän pahaa kuin hyvää jo muutenkin. Yhden asian olen raamatusta kuitenkin itse omaan elämääni vahvasti soveltanut. Se on se lause, että jumala auttaa aina niitä, jotka auttavat itse itseään. Siitä syystä en itse usko jumaliin, vaan uskon aina vain itseeni. Uskon itse vahvasti myös siihen, että ihminen pystyy ihmisenä kehittymään koko ajan. Kunhan hän vain itse pysyy aina kaikelle nöyränä ja avoimena. Ja on aina avoimesti valmis kokeilemaan ja oppimaan uusia asioita. Monesti iän kertymisen myötä ihmiset muuttuvat koko ajan vain tyhmemmiksi. Heistä tulee helposti liian ylpeitä ja liikaa omiin kaavoihinsa kangistuneita ”kalkkiksia”. Sillä kuuluisalla elämänkokemuksella on paljon vähemmän merkitystä enää muutenkaan, koska emme elä enää missään omavaraistaloudessa. Ihminen ei ole tyhmä, jos hän tekee elämässään virheitä. Tyhmä hän on vasta silloin, jos hän ei niitä virheitään itse avoimesti myönnä ja sitten opi niistä yhtään mitään.
Hyvää kohta alkavaa syksyä kaikille lukijoilleni toivottaen!
 
T: Sami Korpiola

19 kommenttia:

  1. Ja erittäin hyvä flunssan torjuntakeino on pitää huolta vitamiinitasoista (usein valitettavasti purkista niitä napsimalla). Ja tärkeimpänä siellä D-vitamiini, heti syyskuusta eteenpäin 100 mcg/pv, kuten sitä Arvo Ylpön aikaan annettiin, jopa pienille lapsille tuo määrä. Kyllä Arvo Ylppö oli viisas mies.

    VastaaPoista
  2. Moi, Sirpa!

    Varmasti nämä asiat kiinnostavat nyt myös muitakin lukijoitani näin syksyllä alkavan flunssakauden alla. Näistä vitamiiniasioistahan meillä oli jo tekstareilla tänään aiemmin vähän puhettakin. Ja mehän olemme niistä useasti puhuneet eri blogitekstieni yhteydessä jo aiemminkin. Niitä terveysaiheisia tekstejäni on yleensä paljon luettu, joten varmasti siinä samalla on myös luettu paljon niiden tekstien kommenttejakin.

    Kerroinkin sinulle jo niistä apteekista hankkimistani Lysin kalanmaksaöljypulloista. Kalaöljykapselit olivat minulta jo aiemmin loppuneet ja kalaa hyvin harvoin syön. Lihaa kyllä sitäkin enemmän. No, lähiapteekkini halusi tällä kertaa myydä ne kaksi pulloa pois puoleen hintaan. Kulutan ne todennäköisesti pois jo syyskuun loppuun mennessä muutenkin. Vaikka tuskin ne heti päiväyksen jälkeen pilaantuisivat muutenkaan. Olen kyseisessä apteekissa miljoona kertaa purnannut hintoja, alennusten puuttumista, apteekin monopolia, huonoa neuvontaa ja tuotetakuuta ynnä muita negatiivisia asioita. Annan aina kaikissa asioissa rehellistä palautetta, niin hyvässä kuin pahassakin. Apteekkarit ovat aina olleet rikkaita ja Suomi on tunnetusti maailman lääkemyönteisin maa jo muutenkin. Lääkäreiden yleisestä vastuuttomuudesta ja selkärangattomuudesta en jaksa enää edes apteekissa käydessäni puhua. Mennyt on mennyttä, shit happens. Kunpa tehdyistä virheistä vain opittaisiin joskus jo jotain.

    Nyt siis ne Omegat ja epat ja muut ovat minulla ainakin vähän aikaa kunnossa. Se Lysin pullo on varmasti hyvää tavaraa. Kun siitä pullosta joka päivä vähän hörppää, niin terveenä pitäisi kyllä aina pysyä. Eikö sitä niin sanota, että mitä kauheammalta jokin aine maistuu, niin sitä terveellisempää se aina on.

    Kun nämä eri yksiköt ovat vähän epäselviä, niin voisitko tarkentaa minulle ja muillekin lukijoilleni hieman sitä, mitä se 100 yksikköä todellisuudessa oikein tarkoittaa. Joissain muissa ravintolisäaineissa on mg-yksikkö, mutta D-vitamiinin kohdalla on vain sellainen ihmeellinen häkkyrä. Lieneekö se sitten se mikrogramman merkki, ilmeisesti. Joskus oli jokin virallinen D-vitamiinin saantisuositus 5 yksikköä ja nyt se on kai sitten nostettu kymmeneen. Jotain tälläistä muistan joskus kuulleeni. Tarkoittaako se 100 mcg sitä, että D-vitamiinia pitäisi syödä kymmenkertainen määrä siihen viralliseen suositukseen verrattuna? Jos Ylpön aikana syötettiin lapsille aina tällainen mega-annos D-vitamiinia, niin miksi niin ei nykyisin enää suositusten mukaan tehdä?

    Kuten vuosi sitten jo tuskissani sanoin, niin kokeilen flunssien torjumiseksi aina lähes mitä tahansa. Flunssat pilaavat minun elämäni tasapainon aina pitkäksi aikaa. Nyt olen kovassa kunnossa ja iskussa kaikin puolin muutenkin.

    T: Sami

    VastaaPoista
  3. Toki flunssan ehkäisyssä on muitakin tärkeitä vitamiineja, esim. C-vitamiini ja sinkki. Hyvä juttu C-vitamiinista http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2655 En itse kyllä ihan tuota määrää söisi säännöllisesti, saattaa tulla munuaiskiviä tai muita munuaisongelmia. Ja täällä sinkistä http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=134

    Apteekin tuotteet vitamiinien osalta ovat usein huonoja, koska ne ovat aina synteettisiä. Heidän tietämys vitamiinien suhteen on myös melko puutteellinen. Yhdelle kaverillekin on suositeltu B12-vitamiinia kun suupielet halkeilee, ei se ole sen vitamiinin puutos, jonkun muun B-vitamiinin kylläkin ja joidenkin muidenkin. Täällä muuten hyvin listattuna kaikki http://kysymammalta.blogspot.fi/2011/02/vitamiinit-kivennaisaineet-hivenaineet.html Myös foolihaposta/folaatista olen viime aikoina lukenut paljon. Ei pitäisi syödä foolihappoa, mikä on siis folaatin synteettinen muoto, vaan syödä siis folaattia. Itseasiassa foolihappo saattaa estää folaatin imeytymisen. Kaikki apteekin monivitamiini- ja B-vitamiinivalmisteet sisältävät foolihappoa. Itse käytän ja suosittelen kaikille Mivitotalin nestemmäistä monivitamiinia. Siinä on folaattia, jopa magnesiumia 290 mg, C-vitamiinia 750 mg (ei tarvitse lisää ottaa), ja kaikki muut tärkeät B-vitamiinit, sinkit, seleenit ym. Tämän lisäksi ottaa illalla 200-300 mg magnesiumia, 15 mg sinkkiä (koska sitä siinä on vähän), aamulla 100 mgc D:tä, ja hyviä laadukkaita omega3:sia ja sitten vielä maitohappobakteereja. Apteekin relat sun muut on aika yhtä tyhjän kanssa. Vaikka Bioteekin probiootit, myös ne on tärkeitä, ja ehkäisevät monia sairauksia. Usein terveys ja hyvä vastustuskyky lähtee suoliston kunnosta. http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=96

    Tässäpä pieni tietopaketti vitamiineista, ja erityisesti siitä D-vitamiinista mistä Sami lisätietoa kaipailikin.

    Kaikille oikein mukavaa syksyn alkua ja toivottavasti terveinä pysytään!

    VastaaPoista
  4. Moi, Sirpa!

    Kiitos sinulle paljon kommenteistasi ja hyvistä tiedoistasi.

    Nyt, kun olen asiaa vielä uudelleen harkinnut, niin olen valmis kokeilemaan tuota 100 yksikköä. Mutta miksi juuri tuo 100 yksikköä päivässä? Eikö 50 jo riittäisi flunssia vastaan? Esimerkiksi vaikka MINISUN D3-VITAMIINI 50MIKROG-pilleri kerran päivässä.

    Aloitan sen kuurin sitten jo ylihuomenna eli maanantaina. Jos flunssia ei minulle syksyllä (1.9-31.12.2014) tule tai ne ovat ainakin selkeästi aiempaa lievempiä, niin se iso viinapullo ja hunajapurkki ovat sitten sinun.

    Mistä kannattaisi omat D-vitamiininsa hankkia? Siis hinta-laatu-suhteen kannalta ja muutenkin.

    T: Sami

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, se 50 mcg/pv on "lasten annos", ei se vaan täällä Pohjolassa riitä. Kannattaa lukea nuo laittamani linkit Tolosen sivuille, ja siellä on todella monta muutakin hyvää juttua D-vitamiinista, ja mihin kaikkeen se vaikuttaa. Suosittelen hankkimaan D-vitamiinit ja kaikki muutkin luontaistuotekaupasta tai tavaratalojen luontaistuoteosastoilta. D-vitamiinit kannattaa olla öljykapseleita, niin imeytyvät paremmin, koska D-vitamiini on rasvaliukoinen. Esim. Aurinko on hyvä merkki, vahvuuksina esim. 50 ja 100 mcg. Tuossa 100 mcg vahvuudessa on 200 kpl, ja hinta noin 25-30 €, riippuen ostopaikasta, ja onko esim. tarjouksessa. Siinä on sitten koko talven D-vitamiinit. Toinen hyvä on Bioteekin teho D-vitamiini, ja vahvuutena myös 50 ja 100 mcg. Apteekissa ei taideta esim. myydä yhtään D-vitamiinivalmistetta mikä olisi öljykapselina.

      Poista
    2. Kiitos vastauksestasi, Sirpa. Itse en apteekkeja halua enää lihottaa, joten ilomielin hankin omat ravintolisäni aina jostain muualta. ”Vähän” on apteekeissa sellainen ylimielinen meininki jo sen heidän monopoli-asemansakin takia. No, kaupan alalla meillä suomalaisilla riittää vielä paljon opeteltavaa nimenomaan juuri sen asiakaspalvelun osalta. Kaikille kauppiaille kannattaa kaikkien ihmisten antaa aina mahdollisimman paljon rehellistä palautetta, jotta asiakaspalvelu kehittyisi parempaan suuntaan. Turha kiukutella saamastaan mädästä pihvistä aina vain kotona. Vaikka olisimme kansana kuinka juroa porukkaa tahansa.

      Viikonlopun jatkot.

      T: Sami

      Poista
  5. Moi, kaikille!

    Olen pysynyt yllättäen terveenä, vaikka moni muu on sairastellut. Helteiden minulle aiheuttama ylirasitustilakin olisi ollut flunssille jo erinomainen mahdollisuus minuun iskeä. Nyt olen pikku hiljaa palautumassa takaisin kuntoon. Olisi pitänyt tajuta se, että helteillä pitää treenata hyvin maltillisesti. Oma kroppani sietää lämpöä jo perinteisestikin todella huonosti. Sain kesäkuussa jopa lämpöhalvauksenkin ilman paitaa 14,4 km juostessani. No, oppia ikä kaikki. Tyhmästä päästä kärsii aina koko kroppa. Tosin, viisas on aina se, joka sen avoimesti myöntää.

    Hyvää syksyn jatkoa kaikille lukijoilleni toivottaen. Eli, voin jo suositella kaikille Sirpan vinkkejä. Varmaankaan mitään täydellistä suojaa ne eivät anna, mutta toistaiseksi vaikutukset ovat olleet lupaavia.

    T: Sami Korpiola

    VastaaPoista
  6. Ps. Olen suositellut Sirpan vinkkejä jo eri puolilla. Jos jollain on herännyt lisäkysymyksiä niihin liittyen, niin Sirpa voi niihin varmastikin vastata. Itse en osaa näihin asioihin sanoa mitään. Syön vain niitä vitamiinipillereitä ohjeen mukaan. Voitte kysyä Sirpalta lisätietoja tässä alhaalla tai Sirpan ylempänä olevien vastausten kohdalla. Minun puolestani kiitos niistä kysymyksistä jo etukäteen. Ohjeet kommentoimiseen löytyvät tarvittaessa vetämällä hiirellä tätä sivua nyt alaspäin. Jos jotain ongelmia, niin minulle voi soittaa 24 h. Jos en vastaa, niin voitte pistää minulle tekstarin tai lähettää minulle sähköpostia. P.041-5180442, sami.korpiola@saunalahti.fi. Vähän hassustihan ne kommentoimiskuviot kyllä toimivat, mutta juuri siksihän ne ohjeet on "hätätapauksia" varten laadittukin.

    VastaaPoista
  7. Moi. Hyviä tekstejä täällä. Puhelimella naputtelen, joten hieman tiivistetysti tulee. Itselläkin positiivinen kokemus D-vitamiinilisistä. Eivät ne talvea pelasta, mutta jonkin verran vaikutusta kyllä. Tolosen juttuja olen niinikään lukenut, mutta hänen kauppansa on kalliihko. Toki kun tuntuu turvallisemmalta ostaa suomalaisesta nettikaupasta, preemio voi olla perusteltu. Vaihtoehtona myös iherb.com mistä hyviä arvosteluja ja pari talvea olen käyttänyt näitä: http://www.iherb.com/Now-Foods-Vitamin-D-3-2-000-IU-240-Softgels/16272#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=d%20vitamin&rc=3834&sr=null&ic=4 2000 IU (international unit) vastaa d-vitamiinilisässä 50 mikrogrammaa. Lisät on ihan tärkeitä, mutta paljon tärkeänpää on sisäistää ajatus mistä Saminkin kertoi eli tasapaino elämässä kokonaisuutena. Joskus näkee kinaa minkä verran pitäisi mitäkin käyttää ja mistä tilata, unohtuu että mitä oltiin tavoittelemassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, Michele!

      Mitä mies? Aiotko seuraavaksi kiertää maapallon juosten, hiihtäen vai uiden?

      Siirsin nuo vitamiiniasiat Sirpalle flunssantorjunnan osalta. En osaa ottaa niihin kantaa. Oletko sinä Sirpa samoilla linjoilla Michelen kanssa?

      Itse uskon edelleen elämän tasapainon tärkeyteen. Nyt elän kuitenkin siinä toivossa, että Sirpan ohjeet toimisivat. Kaikkia muita keinoja olen flunssantorjunnan kohdalla jo kokeillutkin. Yksi tuttuni kertoi minulle, että hän ei sairasta flunssia juuri ollenkaan. Hän sanoi syövänsä paljon siemeniä ja pähkinöitä. Syötkö sinä paljon siemeniä ja pähkinöitä?

      T: Sami

      Poista
    2. Joo, ensiarvoisen tärkeää hyvinvoinnissa ja terveydessä on elämän tasapaino ja erityisesti stressin välttäminen. Vitamiinit on erittäin hyvä lisä. Ja mikä myös tärkeää, niin hyvä, laadukas ruoka. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. D-vitamiini ja monet muutkin, esim. Magnesium vaan pitää ottaa purkista, niitä ei saa mitenkään tarpeeksi ruuasta. Eihän flunssia täysin voi estää vitamiineilla, mutta on vähemmän todennäköistä että niitä tulee tai ovat lievempiä tai kestoltaan lyhyempiä. Iherb on tosi hyvä paikka tilata vitamiineja. Näissäkin kannattaa panostaa laatuun, ehkä hiukan enemmän joutuu maksamaan. Huonoilla tuotteilla ei vaan ole merkitystä, kun ei ne imeydy, vaan menevät vessanpöntöstä suoraan viemäriin. Esim. Jos magnesiumin muoto on väärä, niin Se laittaa lähinnä mahan toimimaan.

      Yleensä luontaistuotekaupan tuotteet on parempia kuin apteekin, kun ne tahtoo olla vaan synteettisiä. Ja sen vielä vois sanoa, että jos flunssa yrittää iskeä, niin silloin Pitäs ottaa parin, kolmen päivän ajan 150 mcg D:Tä, 2-3 g C:Tä jaettuna vaikka kolmeen osaan päivän aikana ja 60-90 mg sinkkiä. Nämä kolme vitamiinia on ne flunssantorjunta vitamiinit ��. Tärkein kuitenkin Se D.

      Minunkin mielestäni Tolosen tuotteet on kalliita, enkä niitä yleensä osta, ellei jotain hyvää tarjousta ole. Tolosen nettisivut on hyvät, paljon ajankohtaista tietoa vitamiineista, ravinnosta Ym.

      Hyvää syksyn jatkoa kaikille ja toivottavasti pysytään kaikki terveinä.

      Poista
  8. Hei, Sami!

    Siemenestä alkaa aina elämä. Siemenissä ja pähkinöissä on energiaa ja rakennusaineita. Ne ovat konsentroituja ja sisältävät kaikki elämän ainekset pienessä tilassa. Käsittelemättömissä siemenissä ja pähkinöissä on aina pitkän ajan tuoreustakuu. Monessa muussa tuotteessa maksat suurelta osin vain vedestä. Siemenet ja pähkinät on aina helppo kuljettaa missä vaan. Eli, sissimuona on aina valmiina. Panostuotto on näissä tuotteissa myös edullinen.

    Pähkinöissä on aina se juttu, että onko ihminen niille allerginen. Itse olen hasselpähkinälle allerginen. Tärkein asia on se, että kuoren alla oleva paras osa on säilynyt. Silloin, kun siemenet kuoritaan, niin monet hyvät edut samalla aina menetetään. Se osa, mikä itää, on aina se terveellisin osa. Siemenen ulkopintaa ei saa siis koskaan poistaa. Paahdetuissa ja suolatuissa siemenissä ja pähkinöissä etuja todennäköisesti myös aina menetetään. Maalaisjärki sanoo aina parhaiten sen, mikä on käsitelty ja mikä ei.

    Näyttöä siitä, että jokin siemen- tai pähkinälaji suojaisi erityisesti flunssilta, ei ole. Luomujuttu ja geenimanipulaatio on myös aina vaikea selvittää. Jalostuksessa käytetyistä myrkyistä on hyvin vaikeaa saada tietoa.

    Itse käytän siemenistä eniten seesamsiemeniä, auringonkukan siemeniä ja kurpitsan siemeniä. Pähkinöistä eniten maapähkinää, cashewpähkinää ja parapähkinää. Myös manteli on hyvä. Kaikkia vähän sen mukaan, mitä järkevään hintaan eri kaupoista löytyy. Pienissä pusseissa hinta nousee yleensä pilviin.

    Herkkyys viruksille ja bakteereille on pitkälti geneettinen. Myös elämäntavoilla on suuri merkitys. Se, miksi joku sairastuu ja joku toinen ei, on mysteeri. Näyttöjä on äärettömän vaikea näistä asioista saada.

    Se, mikä auttaa jollekin, ei välttämättä auta toiselle. Tasapainoinen elämä on tärkeää. Tunne-elämän merkitystä ei voi koskaan kieltää. Terveen järjen käyttö ei koskaan ole pahitteeksi.

    T: Kummisetäsi-Kyösti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, Kyösti!

      Tässä sinulta vähän jo kyselinkin noiden siemenien ja pähkinöiden perään. Siltä ihmiseltä kannattaa aina kysyä, joka asioista parhaiten tietää. Olet aina noita ”kaninmuonia”urakalla mutustellut.

      Kun hätä on pojalla suuri, niin silloin kutsutaan aina kummisetä apuun. Sitähän varten ne kummisedät ovat aina olemassa, eikö niin?

      Kuten oli kesällä maratonaiheisen tekstini kommenteissa jo puhe, niin olen kovapäinen, mutta en tyhmä. Ainoa viisaus, mikä toimii, on jatkuva halu kehittyä ihmisenä ja oppia uutta. Monilla ihmisillä se halu kuitenkin loppuu matkan varrella kesken. Sitten heistä tulee aina helposti liian ylpeitä, koska he eivät pysty itselleen myöntämään oman kehityksensä pysähtymistä.

      Kaikki me olemme itsekkäitä kusipäitä. Enemmän tai vähemmän. Se on minun mielestäni se lähtökohta, mistä pitää aina lähteä liikkeelle. Se sinun oppisi siitä, että ”Kaikkien aikuisten ihmisten sisällä on aina pieni lapsi, joka itkee. Suurista puheista huolimatta” on auttanut minua paljon ymmärtämään muita ihmisiä. Myös itseäni, tietenkin.

      Kiitos sinulle taas paljon avustasi.

      Palataan asiaan.

      T: Sami

      Poista
  9. "Parla piu piano, e nessuno sentira" lauletaan yhdessä leffassa, on muuten kertakaikkiaan hyvä - vaikka edellisestä kerrasta olisi aikaa, ei se petä koskaan. Paraneekin kerta kerralta.

    Mutta juu, se tasapaino, mikä pitäisi löytää ihan päivittäisessä elämässä. Aina ei voi lähteä joogaretriitille tai pyhinvaellusmatkalle. Rauhallisuutta, muttei flegmaattisuutta. Ymmärrystä, muttei välinpitämättömyyttä. Harkintaa, muttei jumittamista. Kovuutta, ei julmuutta. Omien resurssien laittamista käytäntöön. Unelmia. Realismia muttei kyynisyyttä. Pienin askelin kohti päämäärää.

    Nuorempana, ja vieläkin, sitä sortuu liian isoihin tavotteisiin pelkkä päämäärä mielessä, ja unohtuu nauttia itse matkasta. Kun matkanteko maistuu, päämäärän saavuttaminen on vain ajan kysymys. Luonnollinen välietappi vaan, ennen uusia kujeita. Sopivan haasteellinen päämäärä, vaikka nyt tuo 500km kävellen, semmoinen johon tietää että itse pystyy kun sitoutuu ja menee vaan. Ei sitä muilta kannata kysellä eikä jäädä odottamaan kiitosta tai kunniaa, että nyt kun teen näin niin sit kaikki ihailee. Ei, tulevat jos ovat tullakseen eikä ihailun saavuttaminen ole päämäärä vaan sivujuonne. Ja joskus päämäärän saavuttaminen onkin hankalaa kun pitkä - vaikeakin - matka päättyy, ja muutos on väistämätön. Mutta jos läheiset eivät arvosta sellaisena kuin on, se sisällä oleva lapsi voi pahoin. Kaiken saavuttamalla ja suorittamalla se hakee vanhempiensa hyväksyntää, mutta herättääkin heissä kateutta ja ei siis saa sitä koskaan. Tuulimyllyt & Mein Kampf. Olisiko yksi vahvuuden määre, ettei jatka vääryyksiä eteenpäin. Hajottaminen on nopeaa ja helppoa, eheyttäminen pitkäkestoista, vaikeaa mutta palkitsevaa. Tasapaino on tavallaan tie jota kohti voi päättää kulkea vaikka tarkasta saapumisajasta tai edes päämäärästä ei olisi vielä käsitystä. Kuten huomaat, kolmen viikon kävely vaikuttaa näihin kielikuviin :) Kuin sattuman oikusta aloitin samana päivänä kun kirjoitit tuon blogitekstin.

    Tasapaino on ainakin minun kohdalla myös anteeksiantoa, niin itselleni kuin muille. En ehkä unohda, mutta voin silti yrittää antaa anteeksi. Sillekin, joka ei edes pyytänyt. Tosin ehkä vain jos luulen, että se haluaisi, muttei vaan osaa, ja voi luultavasti siksi vielä huonommin.

    Olet muuten oikeassa että epäoikeudenmukaisuuteen tulee pyrkiä reagoimaan nopeasti, että vältytään siltä negatiiviselta kierteeltä ja turhalta vatvomiselta myöhemmin.

    Niin ne pähkinät, maistuu hyviltä, melkein aina tulee ähky maapähkinäpussin kanssa. Säännöllisesti en käytä, mutta pitää taas ostaa. Ei varmaan tule yllätyksenä että olen niiden sijaan oliiviöljyn suurkuluttaja:) Niin oli myös se kaveri siitä leffasta josta mainitsin eli Al Pacinon esittämä Michael elokuvassa Padrino - Kummisetä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, Michele!

      Tässä itsekin olen vielä hereillä. Rytmini on kirjoitushommieni takia ”vähän” sekaisin. Katselin äsken Edis Tatlin punnitustilaisuutta MTV3 Katsomosta. Siellä on myös videoita Tatlin valmistautumiseen liittyen. Huomennahan hän iskee Hartwall Areenalla nyrkkeilyn ammattilaisten MM-tittelistä. Suomessa on vastaavasta oteltu vain kerran aiemmin. Joskus 50 vuotta sitten Olli Mäen toimesta. Eli, saa nähdä miten huomenna käy. Kuubalainen mestari voi kyllä olla vähän liikaa Tatlille, mutta kaikki on kehässä kuitenkin aina kevyemmilläkin kavereilla mahdollista. Ainakin periaatteessa.

      Luulen, että sinun italian kielen taitosi on hieman parempi kuin minun. Mais, parlez-vous francais, monsieur? No, joka tapauksessa. Mitä tuo kyseinen italian kielinen lausahdus tarkoittaa hesan slangiksi käännettynä?

      Sinulla oli paljon hyviä ajatuksia. Moni mainitsemasi asia liippaa minua todella läheltä. En julkisesti voi kuitenkaan niistä tässä yhteydessä tietenkään kertoa. Kahden kesken sitten.

      Suomessa minua jurppii aina se, että ihmiset eivät yleensä uskalla keskustella asioista niiden oikeilla nimillä. Ei varsinkaan mistään vaikeista tai negatiivisista asioista. Pää pistetään aina vain pensaaseen ja toivotaan, että joku muu on rohkea heidänkin puolestaan. Yleensä minä olen sitten se "liian" rohkea. Tai tyhmä, miten vaan. Mieluummin niin kuin, että olisin se, jolla ei oma rohkeus ja kantti riitä. Kaikista epäkohdista vaietaan täällä aina viimeiseen asti ja varotaan niihin sekaantumasta. Sitten se paska aina vain velloo ja velloo. Ja lopulta sitten kaikki siihen aina hukkuvat korviaan myöden. Tuttu tarina. Ikävä kyllä.

      Kummisetä-leffoista tykkään kyllä. Minulla itselläni yksi on laatikossani dvd:näkin. Eli, The Godfather Part 2.

      Minun mahalleni pähkinät kyllä sopivat, mutta suolistolleni aika huonosti. Olen perinyt sellainen turpoilevan version. Jos joku haluaa minun kanssasi suolen vaihtaa, niin voidaan siitä asiasta heti alkaa sitten jo neuvottelemaan.

      Täytyy tässä kohta ruveta nukkumaan. Huomenna pitäisi säkki lennellä aika lailla.

      Tuli vaan tässä mieleen lopuksi sinulta kysyä, että oletko sinä treenaillut nyrkkeilyä viime aikoina. Sinulla on kyllä noita urheilukuvioita jo muutenkin aika paljon. Meinaan vaan, että You Tube on erinomainen väylä hakea oppia vaikka kaikista urheilulajeista. Kunhan itse on vain tarpeeksi analyyttinen ja innokas oppimaan. Aika hyvin sieltä löytyy kaikenlaista hyödyllistä urheiluun liittyvää, kunhan vain oikeat väylät ja hakusanat löytyvät.

      Se yksi afrikkalainen kaveri (ei se egyptiläinen) heitti keihästäkin jokin aikaa sitten yli 80 metriä lähes pelkästään analysoimalla YT:sta Pitkämäen ja Zeleznyn heittoja. Kun monella valmentajalla itselläänkään ei ole hajuakaan asioista, niin kai se sitten aina on parempi itse opetella ne, kuin tehdä asioita väärien ohjeiden mukaan. Ja kaikilla valmentajilla ja neuvojilla on aina liian iso ego muutenkin. Paitsi minulla, tietenkin. Minä en mitään egoa tarvitse, koska olen muita vahvempi jo muutenkin. Ja yleensä myös fiksumpikin. Vai mitä mieltä sinä tästä itsekehustani olet?

      Hyvää yötä sinulle ja kiitos taas hyvästä kommentistasi.

      T: Sami

      Poista
  10. Hahah, vai sillä tapaa. No, kyseessä on klassikko, Nino Rotan Kummisetään säveltämä kipale, jonka kiivas rytmi kiihtyy sitä mukaa kun kun Corleonen perheen kannalta epäsuotuisat henkilöt täyttyvät lyijystä :-) Noh, leikki leikkinä. Alkuperäisversiosta on tehty väännöksiä sitten englanniksi (Speak softly love), suomeksi (Puhu hiljaa), jne. Ja jos stadin murteella kaipaat, niin en voi olla linkittämättä Petri Nygårdin tulkintaa.... https://www.youtube.com/watch?v=msV4TTSmAAo (omalla vastuulla)

    "Opiskelin" ranskaa yläasteella kaksi vuotta, mutten enaa muista edes omaa nimeäni ranskaksi!

    Niin. Vietämme liikaa aikaa väistellessä ja kierrellessä asioita, jotka eivät jätä rauhaan ennen kuin ne on tavalla tai toisella hyväksytty ja käsitelty. Kiertely aiheuttaa monenlaisia oireita, joita sitten hoidetaan vaikka pitäisi hoitaa se alkuperäinen piikki lihasta. Näin usein on, ja on meillä kaikilla, aivot ikään kuin koteloivat "vieraan esineen" samaan tapaan kuin vaikka henkeen vedetty tikku koteloituu vuosien saatossa keuhkoihin jos sitä ei hoideta.
    Vasta ne, jotka pystyvät kohtaamaan omat kipupisteensä ja näyttämään miten niiden yli pääsee, pystyvät tuomaan oikeata lisäarvoa ihmisille jotka painivat omien tilanteiden kanssa, esimerkiksi valmentamisessa.

    Usein pyrimme tietysti suojaamaan itseämme, eikä omien heikkouksien esittely ole muutenkaan hyödyllistä. Niiden kohtaaminen on pelottavaa, ja jos ratkaisua ei tunnu olevan niin asioiden kanssa vaan eletään ikään kuin niitä ei olisi. Ongelmana on kuitenkin mahdollinen oireilu, jonka alkuperäinen kipupiste saa aikaan. Kerron esimerkin. Vuonna 2002 vietin kahdeksan kk sairaalassa syöpähoitojen takia. Shit happens, lopulta ketään ei kiinnosta kuunnella tiltiystä syövästä koska aihe on liian masentava. (myöhemmin kun mursin polveni, kaikkia kyllä kiinnosti kovasti miten polvi ja kuntoutus etenee). Hoitojen aikana koitin pysyä aktiivisena erilaisin keinoin,
    joista erikoisin oli hakeutua silloin uuteen idols-ohjelmaan:) Siellä räppäsin sukulaisten ihmetykseksi koko suomen kansan naurettavana. Rakensin tästä aikamoisen mörön itselleni, kun ei oikein sopinut ekonomin profiiliin eikä muutenkaan ollut eväitä hallita julkisuutta, varsinkaan kyseenalaista sellaista.
    Sulkeuduin.

    Eli jälkiviisaana, koska en käsitellyt häpeää enkä asiaa silloin kuin piti, sulkeutuminen aiheutti jatkossa muita ongelmia ihmissuhteisiin ja elämäniloon. (Vatvoin vain, että mitä helvettiä oikein ajattelin, mua ei voi enää kukaan ottaa koskaan vakavasti, jne.)

    Tässä ei ole tarkoitus ronkkia muiden kipeitä asioita, ne ovat henkilökohtaisia ja usein lopulta epäkiinnostavia, tosin usein lopulta yllättävän samanlaisia ja niihin liittyy epäoikeudenmukaisuutta, ehkä katkeruutta ja häpeää jota ei ole käsitelty silloin kuin olisi pitänyt. Asiat kehittyvät vatvomisen ja peittelyn seurauksena suuremmiksi mitä ne lopulta ovat. Esim koulukiusauksesta jää helposti isot arvet, vaikka moni kiusaaja ei edes muista/koe tehneensä juuri vitsiä pahempaa.

    Koska blogisi käsittelee valmentamista ja henkilökohtaista kehittymistä, eheytymistä, voimistumista ja kokonaisvaltaista tasapainoa (ja sen kautta kehittymistä kohti sitä parasta mahdollista "minää" minkä voi saavuttaa), näen omien kipupisteiden tunnistamisen ja niiden käsittelyn oleellisena ellei välttämättömänä osana tätä tietä. Suomessa (varmasti muuallakin) olemme mestareita rakentamaan kuoren omien heikkouksien ympärille ja esiintymään kiireisinä, menestyneinä, kovina, whatever. Heikkoutta ei saa pajastaa. (jatkuu)

    VastaaPoista
  11. (jatkoa)

    Silti ulkoa kovimmat jätkät ovat usein niitä sisältä itkeviä lapsia, aidosti 'kovat' (eheät, tasapainoiset, itsensä kanssa sinut) tyypit ovat enemmän rehellisiä/luontevia, helposti lähestyttäviä/"aitoja" ja vetävät ehkä muita puoleensa koska eivät vedä roolia - muut kokevat saavansa heiltä jotain esimerkkiä tai eväitä omaan jokapäiväiseen elämään. Jos tälläinen ihminen pysyy tasapainoisena ja välttää narsismin ja omahyväsiyyden ansat, menestyy ikään kuin näennäisen "automaattisesti" tai "vähemmällä vaivalla". Me valmentamisesta kiinnostuneet voimme omalta osaltamme kehittää ympäristöämme kohti avoimempaa ja suvaitsevampaa ilmapiiriä, missä menneisyyden haamut asetetaan omaan pieneen koloonsa ja ovat myös väriläsikä (osoitetaan, että niistä on opittu, virhe ei patoa tulevaisuuden mahdollisuuksia). Ympäristöä - hölmöjäkin - kunnioitetaan (eikä toisten hölmöys täten estä omaa tekemistä tai selitä omaa tekemättömyyttä) ja missä kukin pääsee kehittämään omaa potentiaaliaan kohti omia tavoitteitaan. Uralla, urheilussa, taiteessa, mikä sitten kenenkin juttu on.

    Nyrkkeily on tästä hyvä esimerkki, koska lajissa pärjääminen vaatii niin monenlaisia ominaisuuksia niin fyysiesti kuin henkisesti. (niinkun tietysti vaatii missä tahansa lajissa pärjääminen korkealla tasolla) Itse kieltämättä välillä leikin ajatuksella että alkaisin taas harjoittelemaan enemmän nyrkkeilyä, tarvitsenhan hyvää yläkropan treeniä kipeästi. Maratonit ja ultrakävelyt ovat muokanneet jaloista aikamoiset tikut, mutta yläkroppa ei ole pysynyt vauhdissa. Kyky tarvittaessa puolustaa itseään luo myös hyvän henkisen tilan.

    Minua kiinnostaa myös niinkin älytön konsepti kuin shakkinyrkkeily, missä yhdistetään siis shakki ja nyrkkeily samaan otteluun. Mottoni onkin, että pärjään shakissa kaikille niille joille en pärjää nyrkkeilyssä, ja vastaavasti nyrkkeilyssä kaikille niille joille en pärjää shakissa:-)

    Omista heikkouksita puhuttaessa on tärkeää, että on käsitellyt nämä asiat. Toiset tarttuvat ja innostuvat juuri tästä tunteesta - kuinka toinen on kohtaamansa vaikeudet selättänyt - joka auttaa kuulijoita selvittämään omia vaikeuksiansa joko hiljaa mielessään tai aktiivisesti keskustelemalla. Se on todellista vahvuutta. Jos asian käsittely onkin jostain syystä kesken ja aihepiirin sivuaminen ääneen tulkitaan avunpyyntönä, ihmiset kaikkoavat helposti.(arjessa/luonnossa vahvuus vetää puoleensa, heikkous on luotaantyöntävää/"vaarallista" - ihmissuhteissakin "paska tarttuu aina") Sopiva heikkous sen sijaan on sympaattista ja inhmillistä, koska kaikki olemme kuitenkin kaikki myös puutteellisia.

    Niin ne laulun sanat, eivät kyllä liity tähän mitenkään. "Puhu hiljempaa, että muut eivät kuule". On vaan niin hieno elokuva (Kummisetä I ja II ovat huippuja, III latteampi) että siksi otin sen tähän mukaan. Jatketaan tästä. Ai niin, Espoon rantamaraton rauhallisesti maaliin ajassa 4:42. Tsemppiä treeneihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, Michele!

      Kiitos taas kommentistasi. Hyvää asiaa oli sinulla taas paljon.

      Itse kirjoitan tällä hetkellä omaa historiaani auki. Kirjan nimi on Oma tie eteenpäin vie. Olen vasta nyt reilut vuosi sitten löytänyt oman polkuni ja sitä kautta myös oman onnellisuuteni. Siihen asti olen itse sabotoinut omaa elämääni. Toisten ihmisten vaatiessa minua kulkemaan heidän polkujaan. Siitä paineesta vapautumisen tunne on todella uskomaton tunne. Kun ei enää itse hae kenenkään toisen ihmisten hyväksyntää tai välitä toisten ihmisten paskapuheista vähääkään. Niin kuin iso kivireki olisi kerralla tippunut niskastani alas.

      Olen kyllä oman menneisyyteni kanssa sujut ja sinut, ei siinä mitään. Moni yllättäväkin asia on kuitenkin nyt kirjan kirjoittamisen aikana minulle auennut ja selvinnyt. Kun sen palapelin kokoaa, niin tavallaan itsekin tulee siinä samalla sitten myös ehjäksi kokonaisuudeksi. Monella ihmisellä on heidän koko oma historiansa täysin käsittelemättä. Monesti on aika hurjaa kuunneltavaa, kun vanhemmat ihmiset tilittävät omaa historiaansa. Mutta kuitenkaan tajuamatta itse siitä yhtään mitään ja oppimatta siitä yhtään mitään.

      Tämän kirjan kirjoittaminen ei ole taaksepäin menemistä tai taaksepäin katsomista. Vaan nimenomaan halua oppia itsestään lisää ja halua kehittyä ihmisenä. Ihminen on kuitenkin aina oman menneisyytensä tuote. Ja kaikki vaikuttaa aina kaikkeen enemmän kuin me osaamme edes kuvitellakaan. Moni ihminen elää omaa elämäänsä täysin toisten ihmisten ehdoilla. Ja kulkee heidän poluillaan sitä edes itse koskaan tajuamatta. Sitten he ovat aina hyvin katkeria ja draumatisoituneita. Ei niitä solmuja kukaan psykiatri tai muu ammattilainen pysty kenelläkään avaamaan. Ne pitää aina itse uskaltaa itselleen avata. Ja sitten sen jälkeen rehellisesti itse ne kohdata. Tästä syystä suosittelen kaikille ihmisille oman elämänkerrallisen elämäntaidon kirjan kirjoittamista. Ja todella lämpimästi. Vaikka vain pöytälaatikkoon omaa itseään varten.

      Nyrkkeily on shakkia mitä suuremmassa määrin kuten kaikki muukin kamppailu-urheilu. Itse kyllä mieluummin lyön ja potkin nuoria sällejä kuin pelaan heidän kanssaan nappuloilla. Urheiluliittojen seura- ja liittomeininki on varmaankin kyllä aika lähellä tuota shakkinyrkkeilyä. Mutta tutti suussa pelaten. Saa nähdä haluanko enää siihen kuvioon ollenkaan mukaan. Yläikärajakin tuottaa minulle tiettyjä lisäongelmia. Ehkä minäkin tulen sinun kanssasi sitten joskus kaveriksi shakkinyrkkeilemään. Vai tehdäänkö sitten niin, että ensin pelataan laidalla ja sitten ratkaistaan nyrkein se kumpi on pelin voittaja.

      Onnittelut sinulle taas maratonista. Kuten oli meillä aiemmin jo puhe, niin se aika ei ole se juttu, vaan se itsensä voittaminen. Rankka on reitti. Sen itse omasta kokemuksestani hyvin tiedän.

      By the way. Muutin eilen tämän blogin ulkoasun ja tänään nettisivujenikin ulkoasun. No, kai se on se sama ilmiö kuin kotiremontin tekemisessäkin. Kun yhden kulahtaneen paikan korjaa, niin sitten pitää korjata aina kaikki muutkin paikat. Käykää vaikka joskus tsekkaamassa uudistuneet nettisivuni osoitteessa www.samikorpiola.fi. Niin ja vastatkaa vaikka huviksenne myös tuohon eilen aloittamaani blogikyselyyn. Vain vastaamalla voi vaikuttaa ja se vastaaminen kestää vain muutaman sekunnin. Suuri kiitos kaikille siitä jo etukäteen.

      T: Sami

      Poista
  12. Hei!

    Kaikille Sirpan flunssantorjuntavinkkejä etsiville tiedoksi, että niitä löytyy tästä kommenttiketjusta ylempää.

    Olen tänään päättänyt, että Sirpa on voittanut sen viime syksynä tässä blogissani parhaasta flunssantorjuntavinkistä lupaamani palkinnon. Eli, sen ison viinapullon ja hunajapurkin. Sehän oli sen yhden taksikuskin hauska vinkki.

    Sirpan vinkki on jo osoittautunut parhaiten toimivaksi niin itselläni kuin muillakin ihmisillä. Sirpa myös julkaisi kyseisen vinkin kommentissaan jo vuosi sitten. Ja sen lisäksi hän on ollut mukana tässä blogissa kyseistä vinkkiä markkinoimassa.

    Eli, onnittelut Sirpalle kilpailun voitosta ja kiitos vielä hyvästä vinkistäsi. Toimitan kyseisen palkinnon sinulle lähiaikoina.

    T: Sami Korpiola

    VastaaPoista